15 feb. 2023 | 16:36

NATO își intensifică sprijinul pentru Ucraina. Anunțul lui Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor apărării din NATO

ULTIMA ORĂ
NATO își intensifică sprijinul pentru Ucraina. Anunțul lui Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor apărării din NATO

NATO își intensifică sprijinul pentru Ucraina, consolidând în același timp descurajarea și apărarea și sporind stocurile, a declarat miercuri, 15 februarie 2023, secretarul general Jens Stoltenberg, în urma unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO.

Stoltenberg, anunț după întâlnirea miniștrilor NATO

Miniștrii apărării au luat decizii pentru a consolida în continuare descurajarea și apărarea Alianței, care au inclus aprobarea unor noi orientări pentru planificarea apărării NATO.

„Acest lucru reflectă realitatea că trăim într-o lume mai periculoasă. Având în vedere comportamentul agresiv al Rusiei, amenințarea persistentă a terorismului și provocările reprezentate de China.

Aceasta va conduce schimbările de capabilități pentru anii următori. Și se va asigura că descurajarea și apărarea noastră rămân puternice și credibile”, a declarat Stoltenberg.

Miniștrii au abordat, de asemenea, modalitățile de stimulare a capacității industriale și de refacere a stocurilor de armament și muniții, care sunt mai solicitate ca niciodată, având în vedere sprijinul fără precedent acordat de aliați Ucrainei.

Ce măsuri s-au luat

Printre măsuri se numără necesitatea de a spori capacitatea industrială și de a colabora îndeaproape cu industria, precum și de a revizui obiectivele de capacitate ale NATO pentru stocurile de muniții. Aliații sunt de acord asupra necesității de a lucra cot la cot cu industria de apărare pentru a crește capacitatea industrială și revizuiesc deja obiectivele NATO privind capacitatea de stocare a munițiilor.

Pornind de la măsurile de protecție a infrastructurii critice submarine, Stoltenberg a anunțat înființarea unei celule de coordonare a infrastructurii critice submarine la sediul NATO.

„Aceasta va facilita angajamentul cu industria și va reuni principalele părți interesate militare și civile”, a spus el.

Miniștrii au discutat, de asemenea, despre importanța de a investi mai mult în domeniul apărării și despre modul în care se poate construi pe baza promisiunii de investiții în domeniul apărării, precum și despre viitoarele angajamente după 2024.