07 feb. 2023 | 11:20

NATO a început exerciții de amploare cu tancuri Leopard 2

ULTIMA ORĂ
NATO a început exerciții de amploare cu tancuri Leopard 2

NATO a început exerciții de amploare cu tancuri Leopard 1 de fabricație germană, care vor fi trimise Ucrainei, după mai multe rugăminți ale lui Volodimir Zelenski. Țările occidentale au acceptat să trimită tancuri, dar soldații ucrainei trebuie antrenați pentru a le folosi.

Exerciții NATO cu Leopard 2

Exercițiile au loc în Estonia, la doar 160 de kilometri de granița cu Rusia. Infanteriștii francezi și estonieni „se luptă” cu soldații danezi într-un exercițiu comun.

Exercițiul militar anual de iarnă al NATO este menit să consolideze soldații multinaționali – anul acesta cuprinzând trupe estoniene, franceze, britanice, daneze și americane – într-o forță de luptă unică, capabilă să cucerească teritoriul inamic chiar și în frigul cumplit, scrie CNN.

Printre copaci, mesajul pentru președintele rus Vladimir Putin este clar: forțele de înaltă tehnologie ale NATO sunt gata de acțiune. Există lecții aici și pentru ucraineni, al căror antrenament pe tancuri Leopard 2 a început luni în Germania.

Ucrainenii vor rezultate mai rapide. Ei vor ca tancurile să fie o „premieră de fier” pentru a străpunge liniile rusești și a recuceri teritoriul. Tancurile lui Jensen sunt acel „pumn” în exercițiul NATO.

În timp ce infanteria franceză invadează tranșeele estoniene în exercițiul de duminică, tancurile lui Rasmus Jensen, comandantul contingentului danez, sunt chemate în față.

Tancurile, puse la treabă în Estonia

Mașinăriile de 60 de tone sunt puse la treabă. Agilitatea Leopardului 2 este avantajul său. Nu este doar agil, ci și versatil, putând să dea înapoi în viteză – un avantaj cheie pentru tacticile tancurilor de tip „shoot-and-scoot”.

„Avem o cameră retrovizoare grozavă care îmi permite să dau înapoi cu precizie într-un ritm foarte mare de viteză”, a declarat pentru CNN un șofer de Leopard.

Chiar și scaunul său este special, spune el, „aproape ca un leagăn, astfel încât să ia toată amortizarea de pe terenul accidentat atunci când trecem peste el”.

Potrivit lui Jensen, această marșarier de mare viteză oferă Leopardului 2 un avantaj uriaș față de tancurile rusești ale căror „viteze de mers înapoi sunt mult, mult mai lente decât cele de mers înainte”. În războiul urban, ca și în mijlocul pădurilor înghețate din Estonia, agilitatea sa este valoroasă.

Comandantul contingentului danez, maiorul Rasmus Jensen, un veteran rănit de război în misiunea NATO din Afganistan, are o bogată experiență dobândită cu greu pentru a se asigura că soldații săi sunt pregătiți.

„Ei trebuie să fie capabili să lupte atunci când vrem noi să lupte”, spune el.