02 oct. 2023 | 17:16

Naționala de „după gratii”. Cine sunt cei mai cunoscuți fotbaliști români care au fost condamnați la închisoare, după Revoluție

SPORT
Naționala de „după gratii”. Cine sunt cei mai cunoscuți fotbaliști români care au fost condamnați la închisoare, după Revoluție

Dănuț Lupu a fost condamnat astăzi, 2.10.2023, la șapte luni și zece zile de închisoare cu executare, după ce a fost prins, conducând mașina pe drumurile publice, fără un permis valabil. După Revoluție mai mulți jucători ai echipei naționale de fotbal a României au avut mari probleme cu legea și au ajuns chiar la închisoare. Cel mai sonor caz este cel în care a fost implicat Gică Popescu, fostul căpitan al echipei naționale fiind condamnat în „Dosarul Transferurilor”.

Dănuț Lupu, condamnat la închisoare cu executare. Din nou!

Dănuț Lupu a fost condamnat la șapte luni și zece zile de închisoare și trebuie să se predea ca să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova. Fotbalistul cu 14 meciuri în echipa națională a fost prins la volan, în anul 2020, deși avea permisul de conducere suspendat de nouă ani, în urma unei hotărâri judecătorești. Tot după o infracțiune la regimul circulației.

Lupu trebuia să se prezinte astăzi la poliție, dar nu se află în țară și susține că se va întoarce la finalul săptămânii, iar poliția română i-a postat fotografia pe site. Fostul jucător al echipei naționale a recunoscut că a greșit, dar a susținut că a fost nevoit să meargă la urgent la spital și nu a găsit altă soluție să se deplaseze, pentru că în comuna în care locuiește nu activează nicio firmă de taxi.

Pentru Dănuț Lupu nu este prima condamnare cu executare. În anul 1991 a fost reținut în Grecia, după ce anchetatorii locali l-au acuzat pe fotbalistul care juca atunci la Panathinaikos că este capul unei rețele de hoți, iar la el acasă s-ar fi găsit mai multe obiecte furate.

Naționala de „după gratii”

În ultimii 30 de ani, fotbalul românesc a fost lovit de scandaluri și mai mulți jucători care au îmbrăcat tricoul echipei naționale au ajuns la închisoare. Cel mai sonor caz este cel care în a fost implicat Gică Popescu, un sportiv cu 115 apariții la naționala de seniori a României. Fostul căpitan al primei reprezentative a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare cu executare, după acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani, din celebrul „Dosar al Transferurilor”. „Baciul” era atunci impresar și a fost nevoit să returneze, în anul 2014, 1.075.000 dolari.

Gica Popescu este președintele clubului Farul Constanța. Sursa FOTO: SPORT PICTURES

În acest dosar au mai fost condamnați, în spețe asemănătoare, Mihai Stoica, Ioan și Victor Becali, George Copos, Cristi Borcea, Jean Pădureanu și Gigi Nețoiu.

Iulian Chiriță are trei meciuri în echipa națională a României și a făcut parte din lotul lui Anghel Iordănescu de la Campionatul Mondial din anul 1994, din SUA. În anul 2015, fostul jucător de la Rapid a fost reținut în Spania, după ce anchetatorii au descoperit că în restaurantul lui din Barcelona s-ar fi falsificat bani și carduri.

Claudiu Răducanu are două meciuri în prima reprezentativă, iar în octombrie 2014 a fost reținut într-un mall din Cancun, Mexic, în momentul în care a vrut să scoată bani, de la un bancomat, cu un card fals. Prins în fapt, internaționalul român a încercat să-i mituiască pe polițiști și a fost arestat. A stat o perioadă într-o închisoare mexicană și a fost eliberat după ce a plătit cauțiunea, iar acum s-a stabilit la Craiova.

Un alt caz celebru este cel a lui Gabi Tamaș, care a fost închis în Israel, după ce a condus mașina cu 205 km/h, băut și cu permisul suspendat. Jucătorul nu a oprit la semnalizarea polițistului și a fost urmărit mai mulți kilometri. Și în România a fost reținut, tot din cauza unui scandal cauzat de consumul excesiv de alcool.

Și Victor Pițurcă a fost condamnat un an de închisoare în „cazul Valiza”, după ce fostul selecționer și atacant al echipei naționale a fost acuzat de „favorizarea infractorului”. Pedeapsa nu a fost însă cu executare. Pițurcă a fost reținut de DNA două zile și la începutul acestui an, într-un dosar care se referea la echipamente medicale neconforme.

Primul caz sonor care a lovit fotbalul românesc, după revoluție

Așa cum spuneam, fotbalul românesc are o istorie destul de bogată în acest domeniu. Fostul președinte de la Dinamo, Vasile Ianul, a fost cel care „a deschis” acest drum și a fost acuzat de delapidare și înșelăciune, după mai multe ilegalități din contractele jucătorilor transferați în străinătate. Fostul conducător din „Ștefan cel Mare” a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, în anul 1999.

Dincolo de condamnările celebre din „Dosarul Transferurilor” au existat și procesele lui Gigi Becali. Omul de afaceri a fost de doi ori închis în urma dosarelor Valiza și cel al retrocedărilor de terenuri. El a fost condamnat și după ce i-a sechestrat pe hoții care i-au furat mașina.