11 mai 2023 | 13:55

NASA are planuri îndrăznețe: trimite un șarpe robotic pe luna lui Saturn, ce vrea să afle

ACTUALITATE
NASA are planuri îndrăznețe: trimite un șarpe robotic pe luna lui Saturn, ce vrea să afle

Există, oare, viață dincolo de Pământ? Oamenii s-au întrebat asta încă din cele mai vechi timpuri.

Un robot numit Exobiology Extant Life Surveyor (EELS), creat de Laboratorul de Propulsie cu Reacție al NASA, va fi parte dintr-o misiune spațială pe Enceladus, una dintre cele 83 de luni ale planetei Saturn, pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să afle răspunsurile la cât mai multe întrebări.

Astronomii sunt de părere că sub gheața de pe Enceladus ar exista un ocean care ar putea ascunde forme de viață dintre cele mai diverse.

Pratic, EELS, de la NASA, este un „robot autopropulsat asemănător unui șarpe, realizat din unități de propulsie rotative unice”, ceea ce îi permite să se agațe de suprafețele dificile.

În aces fel, robotul ar trebui să se poată șerpui printre fisurile de gheață pentru a putea pătrunde în ocean, dacă el există.

Ce știm despre robotul Exobiology Extant Life Surveyor

EELS cântărește 100 de kilograme și are o lungime de 5 metri. În prezent, el este testat de specialiști pentru a se determina dacă poate fi compatibil unei asemenea misiuni.

„Este o colaborare ambițioasă și suntem motivați de același entuziasm pe care îl avem pentru acest concept și de [descoperirile] științifice pe care am putea să le facem cu EELS. Sistemul EELS este o platformă mobilă de instrumente concepută pentru a explora structurile interne de teren, evalua gradul de locuibilitate și, în ultimă instanță, căuta dovezi că există viață”, a declarat NASA.

„Este proiectat să se adapteze pentru a traversa terenul unei lumi oceanice, medii fluide, labirinturi închise și lichide.” Dacă totul merge conform planului, șarpele robotic ar putea duce explorarea lumilor oceanice la următorul nivel, a spus NASA, ceea ce va permite „o explorare mai profundă a zonelor care odată erau de neatins”, au mai spus oamenii de știință.

Nu se cunoaște o dată oficială de lansare a robotului, însă speicaliștii NASA speră că vor putea perfecționa EELS până în 2024.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele