25 sept. 2023 | 09:42

NASA a adus o bucată de asteroid pe Pământ, în premieră. Ce trebuie să știi despre OSIRIS-REx și Bennu

ACTUALITATE
NASA a adus o bucată de asteroid pe Pământ, în premieră. Ce trebuie să știi despre OSIRIS-REx și Bennu

O sondă NASA a eliberat o capsulă ce a aterizat în siguranță, duminică, după o misiune de 7 ani, aducând pe Pământ cea mai mare cantitate de mostre de asteroizi de la misiunile Apollo până azi. Sonda OSIRIS-REx a fost lansată în septembrie 2016, doi ani mai târziu ajungând pe asteroidul Bennu, considerat cel mai periculos corp ceresc din Sistemul Solar.

NASA a adus o bucată de asteroid pe Pământ, în premieră

După o călătorie de de 6,21 miliarde de kilometri, sonda OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security – Regolith Explorer) ce a rămas pe orbita Pământului, a eliberat spre Terra o capsulă cu mostrele de roci și pietre culese de pe asteroidul Bennu ce a ajuns pe sol într-o regiune din statul american Utah.

Coborârea şi aterizarea finală, prezentate în transmisiune în direct de NASA, au încununat o misiune comună de şapte ani a agenţiei spaţiale americane şi a Universităţii din Arizona.

Este doar a treia mostră de asteroid – şi de departe cea mai mare – returnată vreodată pe Pământ pentru analiză, după două misiuni similare ale agenţiei spaţiale japoneze, care s-au încheiat în 2010 şi 2020.

Luni, capsula cu eșantioane a fost transportată la Centrul Spațial Johnson din Houston pentru analize suplimentare, iar NASA are în plan să anunțe primele rezultate ale acestora pe 11 octombrie, conform nasa.gov.

Oamenii de ştiinţă cred că în capsulă sunt 250 g de praf, care va fi analizat de cercetători din întreaga lume. Bennu este un asteroid relativ mic, de doar 500 de metri în diametru, dar, după descoperirea lui în 1999, este considerat este considerat cea mai periculoasă rocă din Sistemul Solar.

NASA a adus o bucată de asteroid pe Pământ, în premieră. Ce trebuie să știi despre OSIRIS-REx și Bennu

Capsula cu mostrele de pe asteroidul Bennu a aterizat, duminică, pe Pământ

Ce trebuie să știi despre OSIRIS-REx și Bennu

Deşi şansele sunt mici, traiectoria sa îi conferă cea mai mare probabilitate de a lovi Pământul dintre toţi asteroizii cunoscuţi. OSIRIS-REx a colectat mostrele de pe Bennu în perioada 2019-2020, asteroidul fiind, ca şi alţi asteroizi, o relicvă a sistemului solar timpuriu.

Deoarece chimia şi mineralogia sa actuală sunt practic neschimbate de la formarea sa, acum 4,5 miliarde de ani, el deţine indicii valoroase despre originile şi dezvoltarea planetelor stâncoase precum Pământul. Bogat în carbon, este posibil ca Bennu să conţină chiar molecule organice similare celor necesare pentru apariţia microbilor.

Chiar și această cantitate mică de mostre ar trebui „să ne ajute la înțelegerea mai bună a tipurilor de asteroizi ce ar putea amenința Pământul”, a transmis NASA.

Revenirea pe Terra a respectivelor mostre „este realmente istorică”, a declarat cercetătorul NASA, Amy Simon, conform AFP. „Vorbim despre cea mai mare colecție de eșantioane ce au fost aduse de la rocile lunare din misiunile Apollo”.

În plus, NASA vrea să stabilească cu exactitate orbita și traiectoria asteroidului Bennu, care trece pe lângă noi la fiecare șase ani, fiind considerat potențial periculos.

De ceva vreme, o parte din presa străină face senzație cu știrea că Bennu ne va lovi exact pe 24 septembrie 2182. Conform unui studiu al echipei OSIRIS-REx, există o posibilitate de 1 la 2700 (0,037%) ca acest asteroid să lovească Pământul la 24 septembrie 2182.

„Deși este dificil de estimat, noile date de la nava spațială OSIRIS-REx a NASA au permis oamenilor de știință să creeze un model mai bun al orbitei lui Bennu și cum va evolua în viitor, dar și să calculeze mai bine probabilitatea unui impact”, a transmis NASA.

Agenția a mai socotit că există o posibilitate din 1750 ca Bennu să ne lovească cu forța a 22 de bombe atomice, până în 2300.

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele