17 mai 2023 | 17:40

Moscova, de acord cu Emmanuel Macron: „Rusia nu trebuie confruntată”

ULTIMA ORĂ
Moscova, de acord cu Emmanuel Macron: „Rusia nu trebuie confruntată”

Moscova împărtășește opinia președintelui francez Emmanuel Macron că viitoarea arhitectură a securității europene ar trebui să prevadă absența confruntării în relațiile cu Rusia, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grushko.

Rusia și Macron, de acord

„Bineînțeles, împărtășim această teză. În ultimii ani, mai exact, decenii, Rusia a urmărit în mod constant formarea unei astfel de arhitecturi în regiunea euro-atlantică, bazată pe principiul indivizibilității securității”, a declarat el miercuri pentru Interfax.

Anterior, Macron a acordat un lung interviu ediției franceze a publicației Opinion, în care, printre altele, a notat:

„Arhitectura de securitate europeană va trebui să asigure pe deplin securitatea Ucrainei de mâine. Dar va trebui, de asemenea, să dezvolte o abordare non-conflictuală față de Rusia și să restabilească un echilibru stabil”.

Potrivit lui Grushko, „acest lucru este aproape de ceea ce susținem noi – indivizibilitatea securității, când nimeni nu caută să își consolideze securitatea în detrimentul securității altora”.

Președintele francez nu vrea ca Rusia să fie „zdrobită”

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat în urmă cu câteva luni că dorește ca Rusia să fie înfrântă în războiul cu Ucraina, dar nu să fie „zdrobită”.

„Vreau ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina și vreau ca Ucraina să fie capabilă să își apere poziția”, a declarat el presei franceze.

„Sunt convins că, în cele din urmă, acest lucru nu se va încheia pe cale militară„, a adăugat el, prezicând că niciuna dintre părți nu ar putea să se impună pe deplin.

Dar el nu a vrut ca lupta să fie dusă pe teritoriul rusesc. El a spus că unii oameni „vor mai presus de toate să zdrobească Rusia. „Aceasta nu a fost niciodată poziția Franței”.”