30 oct. 2023 | 13:03

Mormântul celui mai nemilos conducător din toate timpurile, Genghis Khan, învăluit de mister. Cum a fost posibil să nu-l găsească nimeni VIDEO

ACTUALITATE
Mormântul celui mai nemilos conducător din toate timpurile, Genghis Khan, învăluit de mister. Cum a fost posibil să nu-l găsească nimeni VIDEO

Aceasta este povestea lui Genghis Khan, marele războinic care a cucerit lumea călare pe un cal. O poveste plină de răpiri, vărsare de sânge, iubire și răzbunare.

Totuși, de-a lungul timpului, povestea lui a fost încărcată, de asemenea, și cu foarte mult mister.

Vezi și: Cei mai sadici voievozi români. Apucăturile canibalice ale lui Ţepeş şi adevărul despre piramida din capete a lui Lăpuşneanu

mormânt Genghis Khan

Genghis Khan

Unde este înmormântat Genghis Khan?

Genghis Khan (cunoscut în Mongolia sub numele de Chinggis Khaan) a stăpânit odată întreaga lume, de la Oceanul Pacific la Marea Caspică. La moartea sa, a cerut să fie înmormântat în secret.

O armată în doliu i-ar fi dus trupul pe meleagurile natale, ucigând pe oricine întâlnea pentru a ține traseul secret. În momentul în care împăratul a fost, în cele din urmă, înmormântat, soldații săi ar fi călărit cu 1.000 de cai peste mormânt pentru a distruge orice urmă rămasă.

În cei 800 de ani de la moartea lui Genghis Khan, nimeni nu i-a găsit mormântul. Evident, expedițiile conduse de străini au căutat mormântul în textele istorice, dar și pe teren.

Cu toate acestea, cel mai mare interes în găsirea mormântului este la nivel internațional, de vreme ce mongolii nu doresc să fie găsit.

Nu neaparat pentru că Genghis Khan nu este important în țara sa natală, ba din contră. Chipul său apare pe bani și pe sticle de vodcă; probabil nu a fost atât de popular de la moartea sa, în 1227. Așa că poate fi dificil pentru străini să înțeleagă de ce este tabu să cauți mormântul său.

Totuși, o legendă spune că lumea se va sfârși dacă mormântul lui Genghis Khan este descoperit. Aceasta amintește de legenda lui Tamerlan, un rege turcic-mongol din secolul al XIV-lea ale cărui mormânt a fost deschis în 1941 de arheologii sovietici.

Imediat după deranjarea mormântului, soldații naziști au invadat Uniunea Sovietică, declanșând Frontul de Est al celui de-Al Doilea Război Mondial. Oamenii superstițioși ar putea considera acest lucru drept cauză și efect.

Mongolia este imensă și subdezvoltată, iar densitatea populației este atât de mică încât doar Groenlanda și câteva insule îndepărtate o pot întrece. Așadar, este de la sine înțeles că un popor subdezvoltat va fi mult mai predispus să creadă în superstiții.

Vezi și: Comunista Ana Pauker, cea mai cunoscută româncă: „Stalin cu fustă”, supranumită cea mai nemiloasă femeie din lume de TIME, sfârșește nemilos, epurată chiar de către tovarășii ei

mormânt Genghis Khan

Genghis Khan

Alte câteva teorii

Mulți cred că mormântul lui Genghis Khan ar fi plin de comori adunate din întregul Imperiu Mongol. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți sunt cei interesați să-l găsească

De altfel, tradiția spune că Genghis Khan ar fi fost înmormântat pe un vârf din Munții Khentii numit Burkhan Khaldun, la aproximativ 160 km nord-est de Ulaanbaatar.

El s-ar fi ascuns de dușmani pe acest munte în tinerețe și ar fi jurat să se întoarcă acolo atunci când va muri. Cu toate acestea, există un dezacord grav între savanți cu privire la locul exact de pe munte unde ar putea fi îngropat.

„Este un munte sacru”, a declarat Dr. Sodnom Tsolmon, profesor de istorie la Universitatea de Stat Ulaanbaatar, cu expertiză în istoria mongolă a secolului al XIII-lea, conform unui material publicat de BBC.

Savanții folosesc adesea relatări istorice pentru a deduce locul mormântului lui Genghis Khan. Cu toate acestea, imaginile pe care le creează sunt adesea contradictorii, după cum spuneam mai devreme.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, etnologul mongol S. Badamkhatan a identificat cinci munți denumiți istoric Burkhan Khaldun, deși a concluzionat că Burkhan Khaldun-ul modern este, probabil, adevăratul loc de înmormântare al crudului conducător.

Vezi și: Cum a vândut Ceaușescu o româncă unui tiran canibal din Republica Centrafricană

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele