21 mart. 2023 | 18:04

Momentul istoric care rescrie înțelegerea Universului. Imaginile nemaivăzute au făcut înconjurul internetului

ACTUALITATE
Momentul istoric care rescrie înțelegerea Universului. Imaginile nemaivăzute au făcut înconjurul internetului

Noile imagini publicate marți de astronomii care au folosit Very Large Telescope al Observatorului European de Sud din Chile dezvăluie imagini detaliate ale resturilor de la coliziunea creată de testul Double Asteroid Redirect Test.

Nava spațială DART, care cântărea aproximativ 544 de kilograme, s-a izbit frontal de asteroidul Dimorphos cu 20.921 de kilometri pe oră în încercarea de a schimba viteza rocii spațiale.

A fost pentru prima dată când omenirea și-a propus să schimbe direcția unui obiect ceresc, iar rezultatele au arătat cum această tehnologie de impact cinetic ar putea fi folosită pentru a devia asteroizi care ar putea părea că se află pe un curs de coliziune cu Pământul. Nici asteroidul Dimorphos, nici asteroidul mai mare pe care îl orbitează, numit Didymos, nu reprezintă o amenințare pentru Pământ.

Impactul DART a avut succes, modificând perioada orbitală a lui Dimorphos în jurul lui Didymos cu 33 de minute. Acest prim test de apărare planetară, care a avut loc la 11,3 milioane de kilometri de Pământ, a eliberat, de asemenea, tone de material în spațiu.

„Impactul între asteroizi se întâmplă în mod natural”

Două echipe diferite de astronomi au folosit Very Large Telescope pentru a studia urmările acestui eveniment.

„Impactul între asteroizi se întâmplă în mod natural, dar nu se știe niciodată dinainte”, a declarat într-un comunicat Cyrielle Opitom, autorul principal al studiului, astronom și bursier al cancelarului de la Universitatea din Edinburgh. „DART este o oportunitate foarte bună de a studia un impact controlat, aproape ca într-un laborator”.

Opitom și colegii ei cercetători au urmărit norul de resturi rezultat în urma coliziunii timp de o lună, folosind instrumentul Multi Unit Spectroscopic Explorer al telescopului, numit și MUSE.

Imaginile nemaivăzute au făcut înconjurul internetului Norul de roci și resturi care a fost inițial aruncat în aer de pe suprafața lui Dimorphos a părut inițial a fi format din particule fine. Câteva zile mai târziu, echipa a observat alte structuri în norul de resturi, cum ar fi aglomerări și spirale de particule mai mari, precum și o coadă lungă asemănătoare unei comete care se scurgea în spatele asteroidului.

Instrumentul MUSE le-a permis cercetătorilor să privească norul printr-un curcubeu de lumină pentru a căuta semnături revelatoare de substanțe chimice și gaze. Dar echipa nu a putut detecta nici apă, nici oxigen.

„Nu se așteaptă ca asteroizii să conțină cantități semnificative de gheață, așa că detectarea oricărei urme de apă ar fi fost o adevărată surpriză”, a declarat Opitom.

Echipa a urmărit, de asemenea, orice urmă a navei spațiale DART în sine, inclusiv a propulsorului pe care l-a folosit pentru a ajunge pe asteroid.

„Știam că este o șansă mică, deoarece cantitatea de gaz care ar fi rămas în rezervoare de la sistemul de propulsie nu ar fi fost uriașă. În plus, o parte din el ar fi călătorit prea departe pentru a fi detectat cu MUSE până în momentul în care am început să observăm”, a spus ea.

Alte cercetări recente au inclus un „film” capturat de telescopul spațial Hubble care arată evoluția noii cozi a asteroidului și câte tone de material au fost pulverizate în spațiu în momentul impactului.