Modelele geometrice din natură au fost confirmate. Ce rol au avut semințele de chia
Adesea ne gândim la modele și vizualizăm ceea ce privim ca având forme geometrice regulate, dar acestea nu sunt singurele modele existente. Multe motive, forme din natură nu sunt tocmai geometrice, dar ies în evidență – gândește-te doar la petele de pe girafă. Aceleași reguli s-au dovedit a sta și la originea felului în care germinează semințele de chia.
Modelele geometrice din natură au fost confirmate
Poate că noi nu înțelegem, instinctiv, regulile din spatele acestor forme, dar a făcut-o Alan Turing pentru noi. Turing este cunoscut drept părintele tehnicii de calcul, al informaticii, cel care a reușit să spargă codul mașinăriei germane Enigma, scurtând, prin aceasta, Al Doilea Război Mondial și salvând nenumărate vieți.
Dar mai este cunoscut și pentru faptul că, fiind gay, a fost persecutat de către statul britanic. situație care, finalmente, l-a împins către o tragică sinucidere, în 1954, cu doar două săptămâni înainte să împlinească 42 de ani.
Biografia și realizările lui Alan Turing au fost surprinse destul de bine în filmul „The Imitation Game”, din 2014, cu Benedict Cumberbatch în rolul genialului om de știință.
Printre realizările sale mai puțin cunoscute se numără un articol din 1952, intitulat „Bazele chimice ale morfogenezei”. În el, Turing descrie apar anumite modele din stadiul omogen și uniform.
Ce rol au avut semințele de chia
„Când ne gândim la petele de pe un leopard sau la dungile de pe un tigru, acelea sunt modele (patterns) în care un singur element, pata sau dunga, se repetă, dar nu identic.
Nu există acea regularitate perfectă pe care o avem, de pildă, la tabla de șah. Dar avem, totuși, această formă care se repetă”, a explicat Ben Balas, profesor de psihologie la North Dakota State University, pentru IFLScience.
Oamenii de știință au bănuit că același tipar poate fi aplicat și felului în care cresc plantele, mai ales în zonele sărace în resurse precum apa, regiunile semi-aride. Dar nu a fost tot atât de ușor să o și demonstreze.
Cercetătorii zilelor noastre au reușit să simuleze apariția acestor modele într-un sistem biologic. Ei susțin că este prima oară când modelele Turing în creșterea vegetației sunt validate de experimente.
Echipa a urmărit dezvoltarea semințelor de chia în patru soluri, cu niveluri diferite de difuzie, irigare și evaporare. Ei au demonstrat că, indiferent de cantitatea de apă, semințele de chia s-au dezvoltat, conform așteptărilor, după modele matematice.
„În studiile anterioare, oamenii potriveau cumva, retroactiv, modelele, pentru a observa tiparele Turing pe care le găseau în natură. Dar, în cazul de față, am putut demonstra că, și schimbând parametrii relevanți, se obțin rezultatele experimentale așteptate”, a declarat pentru ScienceNews și cercetătorul principal, Brendan D’Aquino, de la Northeastern University.