Spălarea orezului, înainte de a fi gătit, mit sau adevăr?
Orezul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni din Asia și Africa. Este, de asemenea, un ingredient versatil pentru o sumedenie de feluri de mâncare din întreaga lume, inclusiv dolmades din Grecia, risottouri din Italia, paella din Spania și budinci cu orez din Regatul Unit.
Experții în arta culinară susțin că spălarea orezului reduce cantitatea de amidon provenită din boabe.
Spălarea este recomandată pentru unele feluri de mâncare, cu toate acestea, pentru alte feluri precum risotto, paella și budinci de orez, spălarea ar trebui evitată.
Spălarea orezului îl face mai puțin lipicios?
Un studiu recent a comparat efectul spălării asupra lipiciozității și durității a trei tipuri diferite de orez de la același furnizor.
Cele trei tipuri au fost orezul glutinos, orezul cu bob mediu și orezul iasomie. Acestea au fost fie deloc spălate, fie spălate de trei ori cu apă, fie de zece ori.
Spre deosebire de ceea ce vă vor spune bucătarii, acest studiu a arătat că procesul de spălare nu a avut niciun efect asupra orezului.
Mai rămâne întrebarea: poate spălarea orezului preveni dezvoltarea bacteriilor? Pe scurt, nu.
Spălarea orezului nu va avea niciun efect asupra conținutului de bacterii al orezului gătit, deoarece temperaturile ridicate de gătire vor ucide toate bacteriile prezente, oricum.
Ceea ce ar trebui să fie mai îngrijorător este cât timp păstrezi orezul fiert sau orezul spălat la temperatura camerei. Gătitul orezului nu ucide sporii bacterieni de la un agent patogen numit Bacillus cereus.
Dacă orezul umed sau orezul gătit este păstrat la temperatura camerei, acest lucru poate activa sporii bacterieni și aceștia încep să crească.
Aceste bacterii produc apoi toxine care nu pot fi dezactivate prin gătit sau reîncălzire și care, fără dubiu, pot provoca boli gastrointestinale severe. Așadar, asigură-te că eviți să păstrezi orezul spălat sau gătit la temperatura camerei prea mult timp, dacă nu vrei să te îmbolnăvești.