Misterul Marii Piramide din Giza: cercetătorii au descoperit un coridor ascuns
Cercetătorii au descoperit un coridor neterminat lung de nouă metri, nu departe de intrarea principală în Marea Piramidă din Giza, din Egipt, relatează Reuters. Este o descoperire uluitoare, mai ales având în vedere faptul că s-a scanat structura veche de 4.500 de ani, cu raze infraroșii, încă din 2015.
După cum este detaliat într-un nou articol publicat în revista Nature, descoperirea făcută de proiectul internațional de cercetare Scan Pyramids ar putea scoate la iveală modul în care a fost construită piramida de 145 de metri înălțime și de ce coridorul este flancat de o structură masivă de calcar.
Unde duce coridorul ascuns din Piramida din Giza
Coridorul este la doar aproximativ 23 de metri distanță de intrarea principală a piramidei, care este aglomerată de turiști nonstop. Cel mai misterios este că încă nu știm unde duce tunelul recent descoperit.
„Vom continua scanarea, așa că vom vedea ce putem face pentru a ne da seama ce putem afla sub ea, sau doar până la sfârșitul acestui coridor”, a declarat Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem de Antichități al Egiptului, după cum este citat de Reuters.
Cercetătorii cred că acest coridor ar fi fost construit pentru a redistribui greutatea piramidei în jurul intrării principale. A fost descoperit folosind un endoscop minuscul, pe baza radiografiei cu raze cosmice.
Cu toate acestea, rămân multe întrebări despre scopul coridorului.
„Există două calcare mari în camera din capăt, iar acum întrebarea este ce se află în spatele acestor pietre și sub cameră”, a declarat Christian Grosse, profesor de teste nedistructive la Universitatea Tehnică din München, pentru NPR.
Vestea vine după ce un gol uriaș de aproape 30 de metri lungime a fost descoperit de cercetătorii Scan Pyramids în 2017, cel mai mare descoperit în structura antică, în peste un secol.
Această ultimă descoperire ne-ar putea forța să reevaluăm ceea ce știm despre modul în care a fost construită structura gigantică cu multe mii de ani în urmă – ceva cu care oamenii de știință încă nu sunt pe deplin de accord. Este un puzzle fascinant, având în vedere dimensiunea sa imensă și tehnologia străveche a construirii ei.