Misterul lacului din „gumă de mestecat”: de ce este roz, explicația oamenilor de știință
Există un lac în Australia cu o culoare cel puțin bizară, de-ai putea să juri că-i făcut din gumă de mestecat.
În 1802, Matthew Flinders a fost primul care a sugerat că nuanța roz a lacului Hillier are la bază salinitatea crescută, dar în cele câteva sute de ani care au urmat, știința a dezvăluit că acest amănunt este doar o parte a poveștii.
Australia de Vest găzduiește mai multe lacuri și lagune roz, însă Lacul Hillier este, poate, unul dintre cele mai ciudate, fiind în contrast puternic cu verdeața care îl înconjoară.
Fiind așezat pe coasta Insulei Middle, lacul pare și mai roz, de vreme ce se află și lângă albastrul oceanului.
Cofondatorul proiectului Extreme Microbiome, Scott Tighe, și autor al lucrării ce are în centrul său Lacul Hillier, s-a simțit dator să investigheze misterul după ce a văzut un reportaj despre acest lac la televizor.
Ce au aflat cercetătorii despre Lacul Hillier
Cu ajutorul lui Ken McGrath, de la compania de genomică microbiană Microba din Brisbane, și a unei echipe de cercetători, omul de știință a colectat mostre și le-a analizat folosind metagenomică.
Această abordare le-a permis oamenilor de știință să dezvăluie genomuri separate, astfel încât întregul ecosistem să poată fi identificat corect.
Testele au scos la iveală o listă bogată de extremofili, organisme care s-au adaptat pentru a supraviețui în condiții vitrege, în apă.
În cazul Lacului Hillier, se pare că multe dintre speciile microbiene au evoluat pentru a tolera niveluri ridicate de salinitate.
„Lacul Hillier este compus dintr-un set divers de microorganisme, inclusiv arhee, bacterii, alge și viruși”, au concluzionat autorii studiului.
„Datele noastre indică faptul că microbiomul din Lacul Hillier este compus din mai mulți microbi producători de pigmenti, inclusiv Dunaliella, Salinibacter, Halobacillus, Psychroflexus și Halorubrum”, s-a menționat, de asemenea.
Culorile acestor specii microbiene variază de la albastru, la portocaliu și până la roșu, ceea ce ei cred că ar putea explica de ce rezultatul final este unul roz. Aceste culori provin din carotenoizii din compoziție, despre care se crede că oferă o anumită protecție împotriva mediilor cu salinitate crescută.