Misterul celei mai adânci gropi din lume: ” Groapa Cerească” uimește experții
Groapa găzduiește o serie de plante și animale rare.
Descoperită pentru prima dată de specialiști în 1994, cea mai adâncă dolină din lume poate fi găsită în provincia Fengjie, municipiul Chongqing, China. Xiaozhai Tiankeng sau Groapa Cerească Xiaozhai, măsoară aproximativ 537 de metri în diametru și se scufundă între 511 și 662 de metri în Pământ.
Cu pereții aproape verticali, volumul acestei caracteristici geologice importante este de 119,349 milioane de metri cubi. În timpul ploilor abundente, uneori o cascadă poate fi văzută pe pereții abrupți ai găurii. Structura este dublu imbricată, ceea ce înseamnă că este compusă din două „boluri” distincte care o disecă în două straturi, fiecare bol măsurând peste 300 de metri adâncime.
Peștera Difeng, pe care se află dolina, a fost formată de un râu subteran puternic. Acest râu poate fi văzut acum în adâncurile gropii unde poartă apă limpede prin sistemele interioare de peșteri.
Râul curge aproximativ 8,5 kilometri de la defileul subteran al fisurilor Tianjing înainte de a ajunge la lumina zilei la stânca verticală a râului Migong, unde sistemul de apă subterană formează o cascadă de 46 de metri.
Un paradis de plante și animale rare
Există 1.285 de specii de plante înregistrate în adâncurile dolinei Xiaozhai, creându-și propriul ecosistem înfloritor, unic și rar. Ginkgo biloba, o specie rară de copac, poate fi găsită trăind în groapă, precum și specii rare de animale precum leopardul înnorat, dintre care se estimează că există mai puțin de 10.000 de exemplare în sălbăticie.
Dolina este compusă din calcar triasic găsit în blocuri pure groase. Se crede că s-a format treptat în ultimii 128.000 de ani, făcându-l relativ tânăr în comparație cu alte doline din zonă.
De fapt, China găzduiește o serie de doline, denumite în general „tiankeng”. Cuvântul tiankeng înseamnă „groapă cerească” sau „gaura cerului” în chineză și se referă la un grup foarte specific de structuri geologice.
Pentru a fi un tiankeng, dolina trebuie să aibă cel puțin 100 de metri adâncime și lățime, cu un râu care curge prin ea. Toate tiankeng-urile sunt compuse din rocă carbonatată, cu excepția a două structuri venezuelene care constau din gresie. Ele sunt formate printr-un proces carstic când compoziția lor este rocă carbonatată și printr-un proces de sufuzie când sunt făcute din gresie.
Condițiile necesare pentru formarea unui tiankeng sunt foarte specifice, ceea ce face formarea lor rară. Roca trebuie să fie deasupra nivelului mării și să fie groasă, fără straturi de impurități. Ploile abundente sunt, de asemenea, necesare pentru a forma aceste structuri, care, la rândul lor, ajută la formarea râurilor lor subterane.
Deși termenul se referă la orice dolină în cadrul acestor criterii, dintre cele 75 identificate, 50 dintre cele mai mari se găsesc în China, de aceea termenul chinezesc a devenit denumirea comună pentru astfel de structuri.