Misterioasele bile de acum 5.000 de ani: ce spun oamenii de știință
În urmă cu mai bine de 200 de ani, o serie de bile misterioase din piatră au început să fie dezgropate în Marea Britanie. Aceste pietre geometrice destul de ciudate datează din perioada neolitică, de acum aproximativ 5.000 de ani, majoritatea fiind găsite în Aberdeen, Scoția, dar și în Irlanda și Anglia.
Bilele sunt fabricate din diferite tipuri de piatră, inclusiv gresie și granit, iar dimensiunea lor măsoară în jur de 70 de milimetri în diametru, cu excepția unei colecții mai mari care măsoară 114 milimetri.
Unele dintre ele prezintă gravuri distinctive decorative cu cercuri și vârtejuri, în timp ce altele sunt goale.
Mingea Towie, cea mai importantă dintre artefactele găsite
Una dintre cele mai complicate, bine conservate și cunoscute piese este mingea Towie.
Măsurând aproximativ 73 de milimetri și cântărind 500 de grame, mingea Towie își ia numele de la locul unde a fost descoperită, mai exact de la versanții dealului Glaschul din Towie, Scoția.
Bilele au fost donate Muzeului Național de Antichități din Scoția, în 1860, și prezintă patru discuri proeminente, dintre care trei sunt sculptate complex, în timp ce al patrulea pare gol prin interior.
De fapt, al patrulea disc i-a făcut pe mulți să creadă că gravurile de pe minge ar fi neterminate și există teorii privind utilizarea pietrei Towie care sugerează că aceasta a fost intenționată să fie cea mai importantă dintre ele.
La rândul său, arta rupestre din Achnabreck prezintă o cupă în care se potrivește o minge de tipul Towie. Se crede că gravurile din jurul cupei fac parte dintr-un cadran solar preistoric sau dintr-un calendar lunisolar. S-ar fi turnat apă sau a uleiu peste minge pentru a umple niturile din stâncă, ca mai apoi să reflecte lumina soarelui și a lunii.
Cu toate acestea, momentan nu se știe exact la ce ar fi servit acest bile ciudate. În mod evident, oamenii de știință vor continua investigațiile pentru a-și da seama, într-un final, cine, dar mai ales de ce a creat aceste pietre.