19 ian. 2023 | 19:54

Misterioasa bucată de pământ care schimbă țara la 6 luni: de ce e specială Insula Fazanilor

ACTUALITATE
Misterioasa bucată de pământ care schimbă țara la 6 luni: de ce e specială Insula Fazanilor

Insula Faisans sau Insula Fazanilor, după cum ar putea fi tradus numele acestei mici bucăți de pământ, poate fi considerată cu adevărat unică în lume, fiind „disputată” de două țări europene importante.

În fiecare an, Franța obișnuiește să predea mai bine de 3.000 de metri pătraţi din suprafața sa Spaniei. În mod absolut ciudat, făce asta fără să protesteze și nici nu se poate pune problema vreunui conflict armat încheiat prost pentru francezi.

În condițiile în care, Spania, la rândul ei, urmează să le returneze francezilor același teritoriu, șase luni mai târziu. Acest „ping-pong” administrativ se întâmplă de mai bine de 350 de ani.

Insula Faisans granita spania franta

Insula Faisans

Franța și Spania au renunțat la război aici, pe această insulă

Întru cunoașterea poveștii, trebuie să menționăm că granița dintre Spania şi Franţa, în dreptul localităţilor Hondarribia şi Hendaye, este delimitată de râul Bidassoa, cel care se varsă în estuarul care împarte cele două țări europene.

În mijlocul râului Bidassoa se află Insula Fazanilor care, la drept vorbind, este inaccesibilă în marea majoritatea a anului și este acoperită de copaci. Nici măcar localnicii nu pot afirma că ajung prea des aici, sau deloc chiar.

Practic, prima și singura construcţie de pe Insula Fazanilor este reprezentată de un monument în amintirea un eveniment istoric ieșit din comun, care a avut loc în anul 1659.

La vremea respectivă, Spania şi Franţa au negociat pe teritoriul insulei timp de trei luni încheierea războiului dintre cele două. Cum Insula Fazanilor era, în acei ani, considerată teren neutru, a părut varianta oportună pentru negocieri.

Și uite așa a fost semnat Tratatul de la Pirinei, prin care se stabileau teritoriile care aveau să revină Franței și Spaniei, deopotrivă. Totul avea să fie consimţit prin nunta regală dintre regele Franţei Ludovic al XIV-lea şi fiica regelui Spaniei Filip al IV-lea.

Insula Faisans

Insula Faisans

Cum au ajuns cele două țări să-și împartă „frățește” Insula Fazanilor

În acel tratat de pace era stipulat, de asemenea, ca insula avea să fie împărţită între Franța și Spania, în mod total alternativ, după cum urmează: la 1 februarie până la 31 iulie insula se va afla în Spania, iar de la 31 iulie până la 1 februarie are să revină francezilor.

În limbaj oficial, cele două țări au intrat într-o relație de condominiu, concept care nu este neaparat unic în lume, dar este, în mod sigur, cel mai vechi dintre cele care există, la ora actuală.

În acel an, comandatul naval din San Sebastian, dar și comandatul naval din oraşul Bayonne, din Franța, au preluat rolul de guvernatori ai insulei, iar tradiția s-a păstrat până astăzi, cu toate că unele lucruri s-au mai modificat.

În prezent, Insula Fazanilor este îngrijită aproape în totalitate de primarii localităţilor Irun şi Hendaya.

Acest lucru înseamnă că că fiecare dintre ei sunt obligați să trimită câte o echipă care să taie vegetaţia care a crescut prea mult pe insulă.

În ceea ce îi privește pe localnici, aceștia nu par prea interesați de Insula Fazanilor, de vreme ce accesul lor, aici, este limitat, iar noilor generații le lipsesc informațiile istorice unice, legate de acest petic de pământ aflat între ape.

Ce-i drept, autoritățile franceze și spaniole se întâlnesc destul de des pentru a pune țara la cale, referitor la probleme de tipul permiselor de pescuit sau navigabilitate, însă Insula Fazanilor pică, mai mereu, pe plan secund.

Mai mult, nici Franța și nici Spania nu se arată dispuse să plătească pentru lucrările aferente consolidării insulei. Trebuie menționat că, de-a lungul timpului, suprafața acesteia s-a redus la mai bine jumătate din cauza apelor râului Bidossa.

Desigur, rămâne de văzut cât va reuși să mai funcționeze acest aranjament, de vreme ce nici Spania și nici Franța nu par să-și mai dorească, cu adevărat, această insulă, preferând să se complacă în situația curentă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele