13 iul. 2023 | 16:06

Mirosul omului la bătrânețe, subiectul unui studiu interesant: concluzia cercetătorilor

ACTUALITATE
Mirosul omului la bătrânețe, subiectul unui studiu interesant: concluzia cercetătorilor

Poate să pară ciudat ori poate că unii bănuiau deja acest lucru, dar chiar există un „miros al bătrâneții”. Un studiu științific a dovedit acest lucru, după ce mai mulți participanți la cercetare au fost puși să miroasă transpirația unui grup de persoane ce nu s-au spălat vreme de cinci zile la rând. Cercetătorii au ajuns și la o concluzie surprinzătoare legată de mirosul specific al oamenilor mai în vârstă.

Mirosul omului la bătrânețe, subiectul unui studiu interesant

Oamenii chiar au un miros specific la bătrânețe. Aceasta este concluzia unui studiu realizat încă din 2012. În cadrul acestuia, cercetătorii au adunat mirosurile corporale de la grupuri de persoane de diferite vârste.

Acestea au fost rugate, inițial, să poarte un tricou timp de cinci zile la rând, fără să se spele și având puse la subraț tampoane care au absorbit de transpirația acestora.

După aceea, tampoanele au fost tăiate în bucăți mai mici, care au fost mirosite de un alt grup de voluntari cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, care au fost rugați să dea note mirosurilor, în funcție de cât de neplăcute erau, dar să și estimeze vârsta persoanei de la care fusese colectată transpirația.

„Acest experiment a sugerat că, la fel ca alte animale, oamenii sunt capabili să facă își dea seama de vârsta altor persoane pe baza mirosului corporal și că această capacitate funcționează mai ales când e vorba de mirosurile emanate de persoanele mai în vârstă”, a scris echipa în studiul publicat în PLOS One.

„Mecanismul din spatele acestui efect nu este cunoscut la ora actuală, nici măcar în lumea celorlalte animale”, au adăugat cercetătorii.

Concluzia cercetătorilor

Mirosul distinct al persoanelor bătrâne este deja binecunoscut în Japonia sub numele de „kareishu”.

„Oamenii mai bătrâni au un miros specific și recognoscibil la subraț, pe care persoanele mai tinere îl consideră destul de neutru și deloc neplăcut”, a spus expertul în neuroștiințe, Johan Lundström, autorul principal al studiului.

„Acesta este un lucru surprinzător, dată fiind concepția populară tradițională conform căreia mirosul persoanelor mai în vârstă este dezagreabil. În orice caz, este posibil ca alte surse de miros, precum cel al pielii sau al respirației să aibă alte proprietăți”.

Un studiu separat a descoperit că un compus, 2-Nonenal, ce produce mirosul corpului – „o aldehidă nesaturată cu un miros gras, neplăcut” – la fel ca anumite lipide din piele, se înmulțesc odată cu vărsta, sugerând că au un rol în crearea mirosului specific al bătrânilor.

Pe de altă parte, în privința capacității de a produce și detecta acest miros specific, echipa condusă de Lundström este de părere că poate fi vorba și de un proces prin care persoanele de o anumită vârstă își pot găsi un partener potrivit de viață.

Cercetătorii au observat că, de exemplu, masculii mai bătrâni de insecte sunt preferațe celor mai tinere, având șanse mai mari de reproducere. De asemenea, la acestea s-au identificat calități sporite de adaptare ce le permite să trăiască mai mult.

„La fel ca alte animale, oamenii pot extrage semnale din mirosurile corpului ce ne permite să identificăm vârsta biologică a altor persoane, evitându-le astfel pe cele bolnave și alegându-le pe cele potrivite ca prteneri”, a adăugat Lundström.

Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla cauza exactă a acestui miros specific și ce avantaje ar putea pentru oameni.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele