05 mai 2023 | 08:34

Minatul de criptomonede, taxat suplimentar: cum ajungi să plătești și mai mult pentru curent

ACTUALITATE
Minatul de criptomonede, taxat suplimentar: cum ajungi să plătești și mai mult pentru curent

Casa Albă propune o taxă de 30 la sută pe electricitatea utilizată pentru minerit criptomonede. Accizele vor fi introduse treptat, pe o perioadă de trei ani.

Administrația Biden dorește să impună o taxă de 30% asupra energiei electrice utilizate de operațiunile miniere de criptomonede și a inclus propunerea în bugetul său pentru anul fiscal 2024. Într-o postare pe site-ul Casei Albe, administrația a introdus în mod oficial acciza Digital Asset Mining Energy sau DAME. A explicat că vrea să taxeze firmele de cryptomining, deoarece acestea nu plătesc pentru „costul total pe care îl impun altora”, care include poluarea mediului și prețurile mari la energie.

Taxarea suplimentară pe criptomonede

Cryptominingul are „efecte negative asupra mediului”, a continuat Casa Albă, iar poluarea pe care o generează „cade disproporționat asupra cartierelor cu venituri mici și comunităților de culoare”. Acesta a adăugat că „consumul de energie adesea volatil” al operațiunilor poate crește prețurile la energie electrică pentru oamenii din jurul lor și poate cauza întreruperi ale serviciului. În plus, companiile locale de energie își asumă un risc dacă decid să-și modernizeze echipamentele pentru a-și asigura serviciile mai stabile, deoarece minerii se pot muta cu ușurință în altă locație, chiar și în străinătate.

Nu este un secret pentru nimeni că procesul de extragere a criptomonedelor consumă cantități masive de energie electrică. În aprilie, The New York Times a publicat un raport care detalia puterea folosită de cei 34 de mineri Bitcoin la scară largă din SUA pe care i-a identificat. Aparent, doar acele 34 de operațiuni folosesc în total aceeași cantitate de energie electrică ca trei milioane de gospodării din țară. The Times a explicat că majoritatea exploatării Bitcoin a avut loc în China până în 2021, când țara a interzis-o, făcând din Statele Unite noul lider. Rapoartele anterioare estimau că consumul de energie electrică legat doar de Bitcoin este mai mare decât în unele țări, inclusiv Argentina, Norvegia și Țările de Jos.

După cum a menționat Yahoo News, există și alte industrii, cum ar fi producția de oțel, care folosesc, de asemenea, cantități mari de electricitate, dar nu sunt impozitate pentru consumul lor de energie. În postarea sa, administrația a spus că criptominarea „nu generează beneficiile economice locale și naționale asociate de obicei cu întreprinderile care folosesc cantități similare de energie electrică”.