31 iul. 2023 | 10:51

Mesopotamia, leagănul civilizației umane: cum a influențat ”țara dintre râuri” evoluția omului

ACTUALITATE
Mesopotamia, leagănul civilizației umane: cum a influențat ”țara dintre râuri” evoluția omului

Primele orașe și imperii ale omenirii s-ar fi format undeva între râul Tigru și râul Eufrat, teritoriu sinonim cu numele de Mesopotamia.

Acest pământ străvechi a fost locul de naștere al sumerienilor, babilonienilor și asirienilor.

Orașele au prosperat și, în cele din urmă, au dat naștere scrisului, matematicii, astronomiei și dezvoltărilor artistice, iar moștenirea lăsată în urmă de Mesopotamia este mai mult decât evidentă.

Mesopotamia, locul unde a început totul

Mesopotamia este situată în sistemul fluviului Tigru-Eufrat în actualul Irak și Siria, iar numele Mesopotamia provine din greaca veche și s-ar traduce prin „țara dintre râuri”.

Astăzi, această zonă este plină de secetă și de terenuri din ce în ce mai aride, dar odinioară a făcut parte dintr-o zonă cunoscută sub numele de Semiluna Fertilă, care a oferit condițiile ideale pentru ca oamenii să înceapă să cultive.

Agricultura a fuzionat independent în multe părți ale lumii în această perioadă, în special în Semiluna Fertilă, dar Mesopotamia a fost una dintre primele regiuni care a cules roadele.

Mesopotamia a fost locația celei mai vechi civilizații înregistrate, Sumer, care a apărut în jurul anului 5.500 î.e.n.

Cel mai mare oraș a fost Uruk, care se găsește astăzi în Irak, cel mai probabil casa a aproximativ 80.000 de oameni la apogeul său. Aici au fost produse unele dintre cele mai vechi texte din lume sub formă de tăblițe de lut, care datează în jurul anului 3200 î.e.n.

În jurul anului 2334 î.e.n., Sumerul a căzut sub influența Imperiului Akkadian, primul imperiu înregistrat din lume. Sub domnia lui Sargon din Akkad, mai multe orașe-stat sumeriene au fost încorporate în imperiul său, care s-a extins pe mare parte din Mesopotamia.

În 1894 î.e.n., Imperiul Babilonian a devenit puterea regiunii.

Prima dinastie babiloniană a durat aproximativ 300 de ani. În această perioadă, alte civilizații, precum asirienii, au ajuns la putere și au exercitat influență asupra Mesopotamiei.

Imperiul Asirian a fost cunoscut pentru puterea militară strategică pe care o avea și pe care a folosit-o pentru a cuceri părți uriașe din Irak, Siria, Iran, Turcia și Egiptul actual.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele