Pericolele neștiute din spatele vaping-ului. Un medic pneumolog român dă cărțile pe față: „Nu sunt foarte clar reglementate”
Țigările vape și cele electronice sunt extrem de populare în rândul adolescenților care le pot achizitiona de oriunde: atât de pe internet, cât și din orice magazin. Sub deviza că sunt mai sigure față de țigările clasice și că sunt și un ajutor pentru cei care vor să se lase de fumat, acest tip de dispozitive a câștigat un număr mare de adepți. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, a explicat într-un interviu acordat Playtech.ro cât de nociv este acest timp de fumat și care sunt capcanele ascunse în spatele dispozitivelor colorate și ofertante în arome.
Se vrea interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice
Un proiect de lege privind interzicerea țigărilor electronice în spații publice închise readuce din nou în atenție care sunt consecințele acestui timp de fumat. Proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel şi de senatorul neafiliat Ion-Dragoş Popescu vizează e interzicea folosirii țigărilor electronice în spații publice, la fel ca în cazul țigărilor clasice.
„Țigările de vapat sunt cumva derivate dintr-un obicei oriental, din narghilea, însă metoda este foarte diferită. Singura problemă a acestor substanțe din dispozitive este că încă nu sunt foarte clar reglementate. Spre deosebire de industria tutunului care într-o anumită măsură are niște activități proceduralizate.
Din punctul meu de vedere cred că toți cei care comercializează astfel de dispozitive au speculat această gaură legislativă și de proceduralizare și atunci măsura (n.r. proiectul de lege) este una normală. A aerosoliza orice substanță și o aduci în spațiul public nu este o idee foarte bună dacă nu știm foarte clar ce conțin.Contează foarte mult felul în care sunt aerosolizate, felul în care se produce o ardere, ce compus se degajă și care sunt efectele asupra sănătății”, a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi pentru Playtech.ro.
Ce loc ocupă România în privința fumatului în UE
În România, 19,8% din populație fumează zilnic, țara noastră depășind cu puțin media din Uniunea Europeană (19,7%), potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, România se situează pe locul 17 în acest top.
Potrivit studiului Global privind tutunul la tineri (GYTS 2017) efectuat în România pe un eșantion reprezentativ de 4 395 elevi de 13- 15 ani din clasele 6-8 a arătat că 14,6% dintre elevi (16,4% dintre băieți și 12,5% dintre fete) consumau produse din tutun.
Totodată, 8,6% dintre elevi (9,8% dintre băieți și 7,3% dintre fete) fumau țigarete, iar 3,1% dintre elevi, (3,8% dintre băieți și 2,3% dintre fete) utilizau produse din tutun încălzite (de tipul iQOS sau GLO). Mai mult, potrivit studiului, 28,0% dintre fumători au încercat o primă țigaretă înaintea vârstei de 10 ani. Studiul a fost realizat în 2017 însă cifrele sunt mult mai mari în prezent, atrag atenția specialiștii.
Potrivit datelor, în Europa, 22,3% din bărbați cu vârsta de peste 15 ani fumează zilnic, comparativ cu 14,8% din femei. Bărbații din România se numără printre cei mai mari amatori de tutun din Europa cu scor de 30,6%, topul este condus de Bulgaria cu 37,6% și Letonia cu 34,4%.
Țigările clasice versus țigările electronice
„Au apărut niște studii acum cel puțin vizavi de țigara electronică și nu sunt foarte îmbucurătoare. Sunt foarte multe persoane care au avut probleme serioase și sunt o serie întreagă de patologii legate de aceste materiale electronice. Astfel, nu îl putem considera sub nicio formă mai sigur.
Trebuie să înțelegem o chestiune de bază: în momentul în care încercăm să introducem în plămân orice altceva decât aerul ambiental, aerul curat, nu este bine. Există niște medicamente care se pot aerosoliza, însă au indicații pentru a fi aeroslizate, cum ar fi soluția de ser fiziologic, dar substanțele prin care se livrează nicotina nu sunt nici sigure, nici sănătoase, nici măcar reglementate.
Ideea de a interzice fumatul de orice fel în spațiile publice, nu poate să fie decât una bună și într-adevăr există această aură în jurul dispozitivelor de genul acesta pentru că nu scot fum, nu arde tutunul, și că trebuie să fie mai sigure, nu este deloc așa. Sunt practic o altă formă, un alt fel de fumat”, a mai explicat medicul pneumolog.
Ce capcane ascunde vapatul, respectiv țigara electronică?
Țigara electronică, sau vape-ul, după cum mai este denumită aceasta, e un dispozitiv care se diferențiază de țigările convenționale prin faptul că „livrează aceeași cantitate de nicotină către utilizator, dar o face prin intermediul vaporilor, nefiind necesară arderea tutunului”, așa se prezintă acest tip de fumat care a câștigat teren în ultimii ani în România.
Acest tip de fumat a fost prezentat și drept o soluție pentru a renunța la fumatul clasic, însă specialiștii contrazic acest argument.
„Aceasta este marea problemă că prin această aură falsă a unei posibile siguranțe că nu scoate fum. Cei care comercializează astfel de dispozitive induc ideea că ar fi mai bune și atunci intenția pentru care au fost ele create nu are nicio legătură cu realitatea pentru că uite nu mai fumezi țigări normale și fumezi de acestea care sunt mai puțin nocive și ai să te lași de fumat, ceea ce repet nu este adevărat.
Este același lucru, este un altfel de fumat: adicția este la nicotină într-un final, deci adicția este nevoia receptorală chimică de nicotină, ori în momentul în care indiferent de vârstă o persoană se apucă să-și auto administreze nicotină va apărea adicția, deci este greșit. Oamenii spun, nu fumez, doar vapez, însă când este instalată adicția de nicotină, chiar dacă e gumă de nicotină, aceasta adicție nu mai are nicio limită, iar persoana respectivă se poate apuca oricând de fumatul clasic.
Sunt studii foarte clare cu caracterul cancerigen al substanțelor eliberate din fumul clasic, iar doar pentru simplul motiv că pe aceste dispozitive nu sunt încă niște studii care să lege foarte clar dezvoltarea patologiei serioase respiratorii, asta nu le face foarte sigure. Cred că tocmai acest caracter considerat un altfel de fumat le face ca să fie un pericol și mai mare”, a mai precizat medicul Radu Crişan Dabija.
Ce boli sunt asociate acestui tip de fumat
Biopsiile plămânilor a 17 persoane afectate de boli pulmonare asociate utilizării ţigărilor electronice în Statele Unite, dintre care două decedate, au dezvăluit leziuni similare cu cele provocate de expunerea la gaze toxice, conform unui studiu medical realizat în 2019.
Mai mult, EVALI este numele dat unei boli de specialiști care este indusă de vaping sau de țigările electronice, iar acronimul vine de la „E-cigarette, or Vaping, Associated Lung Injury”.
Caracteristicile EVALI includ simptome respiratorii, cum ar fi tusea, durerea în piept sau dificultatea în respirație, cât și unele simptome gastrointestinale, precum durerea abdominală, greața, vărsăturile și diareea. Alte simptome pot include febră, frisoane, scăderea în greutate și posibil chiar și decesul. Majoritat
„În esența sa, EVALI este o boală gravă care afectează în primul rând plămânii și are ca rezultat un număr substanțial de spitalizări și decese la o populație relativ tânără și, de altfel, sănătoasă din Statele Unite”, a declarat la începutul anului 2023 Meghan Rebuli, profesor asistent în cadrul Departamentului de Pediatrie din cadrul Școlii de Medicină a UNC.
Este nevoie de educație
Medicul atrage atenția ca este important ca în școli să se facă educație pentru sănătate care ar aduce o serie de beneficii. I-ar învăța pe cei mici cât de importantă este igiena, alimentația, dar și de ce nu este bine să cădem în plasa unor vicii precum fumatul.
„Patologia respiratorie la nivel mondial a cunoscut o creștere în incidență și în gravitate și acest lucru este datorat și fumatului, dar și poluării și al stilului de viață, deci în niciun caz nu putem spune că societatea noastră a ajuns la acel nivel de maturitate încât să poată să conștientizeze toată lumea că trebuie să mergem spre mai bine”, a mai punctat medicul.
În prezent în unele școli există o astfel de materie, însă de cele mai multe ori în locul ei se fac alte ore.
„Faptul că bunicul a fumat și a trăit până la 90 de ani este o excepție, ba chiar o aberație. Îl face extrem de norocos pe acel bunic pentru că marea majoritate a oamenilor care fumează nu ajung nici până la 60 de ani. Acesta este un mesaj bun de spus, nu exemple de acestea că eu vin dintr-o familie de longevivi.
Bunicul meu în satul lui nu a luat niciun medicament niciodată până când a ieșit la pensie, asta nu înseamnă că a fost sănătos, asta înseamnă că nu a avut acces, pentru că nu avea nicio farmacie în zonă de aia a trebuit să se descurce cu leacuri băbești”, a mai punctat medicul.
În ce țară sunt cei mai mulți vaperi
- Statele Unite au 9 milioane de persoane care fumează în mod regulat, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de consumatori de vaping din lume, potrivit datelor publicate de centrul american Mpower wellness.
- Pe locul al doilea se află Marea Britanie cu un total de 3 milioane de vaperi.
- Franța are a treia cea mai mare populație care fumează astfel de dispozitive – cu 2,4 milioane de utilizatori de vape.
- Țara cu a patra cea mai mare populație care consumă astfel de dispozitive este Japonia, cu 1,2 milioane de consumatori
Care este situația în Uniunea Europeană?
Potrivit celor mai recente date de la Eurostat, națiunile care consumă astfel de țigări sunt: Franța (6,6%), Polonia (6,0%) și Olanda (5,9%), cu un consum ocazional și zilnic combinat. Cea mai mică pondere a vaping-ului este raportată în Spania (1,0 %).
În rândul fumătorilor actuali, cei care au vapat zilnic au depășit numărul utilizatorilor ocazionali în Polonia, Irlanda, Grecia, Franța, Portugalia și Islanda, notează Eurnoews.