Matematica, mult mai importantă în stabilirea conexiunilor sociale decât chimia: concluzia cercetătorilor
În mod tradițional și acceptat, „chimia” stă la baza relațiilor de prietenie dintre oameni.
Potrivit unui nou studiu, totuși, chimia nu este cea mai importantă: adevărata știință a prieteniei a fi, de fapt, matematica.
„Cercetările anterioare au arătat că atât copiii, cât și adulții deduc conexiuni sociale atunci când văd asemănări între oameni”, a explicat Claudia Sehl, doctorand la Departamentul de Psihologie de la Waterloo și autor principal al unei noi lucrări.
Oricât de ciudat ar fi să ne gândim la prietenie ca la o statistică, pare să fie ceva ce facem tot timpul, fără să realizăm.
„Când un adult merge la un nou loc de muncă sau un copil se alătură unei noi clase, aceste judecăți îi ajută să evalueze dacă anumiți oameni le pot fi prieteni”, se arată în studiu.
Experimentul care a demonstrat că matematica stă la baza tuturor interacțiunilor umane
Pentru a demonstra cât de ușor deducem informațiile despre legăturile de prietenie din informațiile statistice, matematice, cercetătorii au studiat 528 de adulți și 135 de copii prin grafice care arată rețelele sociale, diagrame în formă de păianjen centrate pe două „personaje principale”, cu „picioarele” care le conectează la prieteni.
Deși nu a fost indicată nicio legătură între cele două personaje principale, atât copiii, cât și adulții chestionați au ajuns, totuși, la concluzia că pot fi prieteni dacă există multe suprapuneri în rețelele lor sociale.
Perspectivele nu s-au oprit aici: participanții au putut chiar să deducă puterea conexiunilor sociale pe baza dimensiunilor relative ale rețelelor.
Această capacitate de a culege informații din datele statistice a fost evidentă chiar și la copiii mici – o descoperire care sugerează că obiceiul uman de a considera legăturile sociale importante este ceva ce apare de foarte devreme în dezvoltarea umană.
„Am fost surprinși să vedem că acești copii au fost capabili să deducă o conexiune socială de la o vârstă atât de fragedă”, a completat Sehl.