13 sept. 2023 | 13:25

Măsurile fiscale o să ne îngenuncheze: ce înseamnă scumpirea TVA, pe cine va lovi direct la buzunar

ACTUALITATE
Măsurile fiscale o să ne îngenuncheze: ce înseamnă scumpirea TVA, pe cine va lovi direct la buzunar

Noile măsuri fiscale care se vehiculează în spațiul public au un caracter auster, mai ales cea privind creșterea TVA, ale cărei efecte economice riscă să fie devastatoare.

Despre posibilitatea creșterii TVA sau nu tocmai a vorbit liderul liberal Nicolae Ciucă. Oficialul a precizat că a discutat la începutul acestei săptămâni cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și că la momentul respectiv se lua în calcul totuși ca TVA-ul să nu fie majorat.

Despre ce ar presupune, de fapt, scumpirea TVA ne vorbește însuși liberalul, care subliniază că fiecare punct majorat e extrem de important și trebuie să calculăm foarte bine aceste mișcări, ca să nu ne trezim că avem parte de efectul opus celui pe care ni-l dorim, adică de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat, în contextul deficitului agresiv.

Cum îți va goli buzunarele majorarea TVA, dacă ai rate la bancă sau pur și simplu trebuie să mănânci

Conform explicațiilor oferite de Nicolae Ciucă, scumpirea TVA, chiar și una moderată, se va reflecta imediat în inflație. Cu alte cuvinte, avem șanse să ne confruntăm cu noi valuri de scumpiri. Prețurile mari ne-ar putea lovi din nou, în toată economia. Vorbim, de exemplu, de potențiale noi scumpiri la alimente sau bunuri și servicii de larg consum, fără de care nicio familie din România nu poate trăi, deci oamenii vor fi nevoiți într-un astfel de scenariu să scoată mai mulți bani din buzunar.

Pe de altă parte, mergând pe cale logică, o inflație mai mare va forța mâna Băncii Naționale de a fi și mai agresivă cu politica monetară. Ce înseamnă acest lucru? Că va fi majorată dobânda-cheie, iar consecința imediată și directă va fi de a fi scumpite ratele la bănci pentru românii care au credite în lei cu dobândă variabilă.

Iată, deci, cât de agresive și în lanț ar putea fi efectele unei astfel de decizii.

„Creşterea TVA este o măsură care trebuie privită, nu doar din perspectiva colectărilor de fonduri la buget, ci din perspectiva efectelor pe care le poate produce în economie şi am înţeles că orice punct de TVA duce la creşterea cu 0,5% a inflaţiei şi o scădere cu 0,1% a economiei (…)

Ca atare, trebuie văzut şi ei sunt specialiştii care trebuie să ne spună care dintre măsuri este cea mai potrivită pentru noi. Un lucru este cert, după datele publicate de instituţiile de statistică şi din România şi cele Europene, rezultă clar că România are un echilibru economic, şi-a menţinut o creştere, a menţinut investiţiile şi au crescut investiţiile şi pe semestrul 1.

S-a reuşit o scădere a deficitului de balanţă comercială. Ca atare, măsurile fiscale pe care le luăm trebuie să fie de o aşa natură încât să protejăm acest trend de stabilitate economică, să protejăm mediul de afacaeri, să protejăm investiţiile”, a avertizat Nicolae Ciucă.