18 dec. 2023 | 15:04

Mașinăria care imită creierul uman. Cum funcționează DeepSouth, supercomputerul anului 2024

ACTUALITATE
Mașinăria care imită creierul uman. Cum funcționează DeepSouth, supercomputerul anului 2024

Creierul este remarcabil de eficient din punct de vedere energetic. Folosind doar 20 de wați de putere, este capabil să proceseze echivalentul a miliarde de operațiuni matematice pe secundă.

Vezi și: În interiorul laboratorului care cultivă computere-ciuperci, cercetătorii spun că „planifică să facă un creier din ciuperci”: scenariul desprins din The Last of Us

Creierul uman, imitat de tehnologie

Cercetătorii din Australia construiesc ceea ce va fi primul supercomputer din lume capabil să simuleze rețele la această scară.

Supercomputerul, cunoscut sub numele de DeepSouth, este dezvoltat de Universitatea Western Sydney.

În momentul în care va fi online, anul viitor, va fi capabil să efectueze 228 de trilioane de operațiuni sinaptice pe secundă, ceea ce rivalizează cu estimarea ratei de operații în creierul uman.

Speranța este să se înțeleagă mai bine cum pot creierele să utilizeze atât de puțină energie pentru a procesa cantități uriașe de informații.

„Progresul în înțelegerea felului în care creierele calculează folosind neuroni este împiedicat de incapacitatea noastră de a simula rețele asemănătoare creierului la scară”, a declarat André van Schaik, director la Centrul Internațional pentru Sistemele Neuromorfice al Universității Western Sydney.

„Simularea rețelelor neuronale de pulsare pe computere standard folosind Unități de Procesare Grafică și Unități Centrale Multinucleu este prea lentă și consumatoare de energie”, a adăugat el.

Vezi și: Computerul alimentat de celulele creierului uman devine realitate. Ce este inteligența organoidă și cum depășește inteligența artificială

Cum va schimba DeepSouth tot ceea ce știai despre supercomputere

Ralph Etienne-Cummings, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, care nu este implicat în această lucrare, a declarat pentru New Scientist că DeepSouth va fi un factor de schimbare în studiul neuroștiințelor.

„Dacă încercați să înțelegeți creierul, acesta va fi hardware-ul pe care să-l folosiți”, a spus el.

Etienne-Cummings a declarat, de asemenea, că vor exista două tipuri principale de cercetători interesați de tehnologie, și anume cei care studiază neuroștiința și cei care doresc să creeze soluții noi de inginerie în domeniul inteligenței artificiale.

DeepSouth este doar unul dintre multele proiecte de cercetare care încearcă să creeze o mașină care să rivalizeze cu creierul uman.

Vezi și: Creierul artificial va schimba percepția noastră asupra vieții

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele