06 mart. 2023 | 11:05

Mască pentru dormit, prietenul cel mai bun al unui somn sănătos: concluziile cercetătorilor

ACTUALITATE
Mască pentru dormit, prietenul cel mai bun al unui somn sănătos: concluziile cercetătorilor

În cazul în care ai probleme cu somnul ori simți că nu te poți odihni suficient, indiferent de numărul de ore pe care le petreci în pat, noaptea, se pare că există un truc efecient pentru a regla această situație.

Spre exemplu, poți purta o mască pentru somn. Evident, numai dacă nu ești genul anxios.

Blocarea luminii ambientale în timp ce dormi poate îmbunătăți vigilența și memoria în ziua următoare, potrivit unui studiu care a implicat 122 de participanți în două experimente.

Autorii studiului, de la instituții din Marea Britanie, Italia și SUA, au declarat că aceasta este o dovadă suplimentară a legăturii dintre lumină și somn.

Lumina ambientală nu este prielnică unui somn sănătos, susțin cercetătorii

„Lumina ambientală poate influența structura și sincronizarea somnului”, scriu cercetătorii în lucrare.

În primul experiment, 89 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au fost rugați să poarte o mască pentru ochi în timp ce dorm, timp de o săptămână, ca după aia să repete acțiunea, dar fără mască.

Testele de laborator efectuate în ultimele două zile ale fiecărei săptămâni au arătat că participanții au avut parte de performanțe mai bune în ceea ce privește sarcinile de zi cu zi.

Pentru cel de-al doilea experiment, 33 de voluntari adulți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au fost echipați cu măști pentru ochi, dispozitive pentru măsurarea intensității luminii la trezire și un fitness band pentru a le fi măsurată activitatea creierului în timp ce dorm.

Pentru a se obișnui cu condițiile, participanții au dormit cu o mască pentru ochi intactă o noapte și cu o mască pentru ochi cu găuri în a doua noapte.

Vestea bună este că, din nou, cei care au avut parte de întuneric total pe timpul nopții au reușit să se descurce mult mai bine în sarcinile de a doua zi, cele care au implicat folosirea intensă a creierului. S-a demonstrat că oamenii au dat dovadă de rapiditate, dar și de eficiență, comparativ cu zilele în care au dormit având diverse surse de lumină în jur.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele