Marile concedieri din tehnologie, în România: cum se resimte criza economică globală, la noi în țară
Criza economică și-a spus cuvântul din plin în cadrul tuturor marilor companii de tehnologie din lume. Dar care este situația în România? Este afectată și țara noastră de criza internațională?
Astfel, industria tehnologică se zguduie din cauza combinației dintre o economie dificilă, războiul din Ucraina, pandemia COVID-19 și ca să nu mai vorbim de unele greșeli evidente în afaceri. Și în timp ce acest lucru a dus la reduceri de locuri de muncă în 2022, reducerea numărului de angajați a crescut din păcate în 2023. Printre companiile care au făcut mari disponibilizări în ultimul timp, se numără Microsoft, Amazon, Google, Intel, Zoom, Meta, Twitter, IBM, Coinbase, PayPal, SAP, Salesforce, Spotify, Vodafone etc.
O parte dintre companiile globale au afaceri și în România, iar un segment semnificativ din proiectele firmelor românești depind de piața internațională. Reprezentanții firmelor din România vor să transmită că această criză “va avea un impact relativ redus” în țara noastră.
Cu toate astea, un sondaj pe acest subiect lansat de industrie vine cu un procent îngrijorător: 9,5% dintre respondenți preconizează o reducere a echipei din România. Criza economică internațională care se transcrie prin concedieri masive în cadrul marilor companii tech nu se va resimți atât de tare în România. Peisajului IT local nu va resimți foarte tare această criză financiară, susțin reprezentanții pieței locale reuniți în Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), care au realizat un sondaj la nivelul companiilor membre.
Așadar, sondajul ANIS arată că peste 60% dintre companii se așteaptă ca cifra de afaceri să crească în 2023, dar se așteaptă și la o creștere a echipelor active în România.
În România, concedierile din tehnologie nu vor fi semnificative
Ca referință, ANIS are 25 de ani de activitate în România. Fondată în 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii, creșterea atât a companiilor implicate în proiecte de outsourcing, cât și a celor care generează proprietate intelectuală prin crearea de produse.
Peste 160 de membri: ANIS reunește atât companii mici, cât și multinaționale, companii cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate centrele IT majore din țară, ceea ce asigură reprezentativitate națională pentru asociație.
Așadar, criza globală din industria tehnologiei, manifestată și prin concedieri masive în rândul companiilor gigantice, va avea un impact relativ mic asupra peisajului IT din țara noastră. Aceasta este concluzia ANIS Sentiment Survey – sondaj realizat în premieră de ANIS, Asociația Patronală a Industriei Software și Servicii, la nivelul companiilor membre, în perioada ianuarie – februarie 2023.
În urma Sondajului ANIS de Sentiment, asociația a aflat că:
• 65% dintre companiile care au răspuns se așteaptă ca veniturile să crească în 2023. Doar 4,8% se așteaptă ca veniturile să scadă, în timp ce 30,2% se așteaptă ca veniturile să fie similare cu 2022
• 68,3% dintre companii se așteaptă să încheie 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu știu în ce măsură vor concedia sau angaja în acest an. Doar 9,5% se așteaptă la o reducere la echipele din România
• 61,9% dintre respondenți estimează că investițiile clienților în proiecte IT vor crește anul acesta, în timp ce 38,1% estimează o scădere la acest nivel.
„Pe de o parte, aceste rezultate ne bucură, pentru că demonstrează faptul că nu există criză la nivelul industriei locale, iar impactul de la nivel global, asupra noastră, este relativ mic. Pe de altă parte, un număr bun dintre membrii noștri exprimă un anumit grad de prudență în acest an, atât în ceea ce privește veniturile, cât și predictibilitatea proiectelor la care lucrează. Un singur indicator este cert în această perioadă: peste 60% dintre companii doresc să angajeze, ceea ce se explică prin deficitul enorm de specialiști, deja existent și perpetuat de la un an la altul. Speranța noastră, în calitate de patronat, este că acest sentiment de prudență va fi unul dintre scenariile pesimiste ale industriei și, la sfârșitul anului 2023, după ce tragem linie, bilanţul va arăta foarte bine”, explică Corina Vasile, Director Executiv ANIS.
Aproape 50% dintre companiile membre ANIS au participat la sondaj. Dintre acestea, 23,8% sunt companii foarte mari, cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de euro, 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane de euro și 20 de milioane de euro, 20,6% cu venituri între 1 și 3 milioane de euro și 31,8% cu venituri sub un milion de euro.
ANIS are în prezent 163 de companii membre din toate segmentele, atât startup-uri, cât și IMM-uri sau companii mari. Împreună, toate companiile membre ANIS au peste 47.000 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 65% din veniturile totale generate de industria IT la nivel național.
Cum menționam anterior, ultimele luni au venit cu vești mai puțin bune în ceea ce privește industria globală de IT, cu zeci de mii de angajați concediați de giganți precum Microsoft sau Amazon. În ceea ce privește piața locală, Alexandru Lăpușan, CEO și co-fondator al companiei românești de IT Zitec, consideră că în continuare va exista un deficit de specialiști, accelerat și de faptul că unele companii străine se vor extinde și în 2023 pe piața din România.
”Prin urmare, cererea va depăși și în acest an oferta. Credem, însă, că oamenii vor fi mai selectivi în momentul în care vor lua în calcul o schimbare profesională. Vor fi mult mai atenți la aspecte precum stabilitatea financiară a companiilor, cultura lor organizațională, precum și la posibilitățile de dezvoltare profesională continuă în vederea conturării unei cariere de success. Acestea sunt principalele motive pentru care oamenii rămân într-o organizație, iar companiile care nu se concentrează asupra lor se vor confrunta cu o retenție tot mai scăzută”, a declarat Lăpușan, pentru Wall-street.ro.
Ultimele informații despre companiile ce apasă pedala de accelerație a restructurărilor vizează firma Philips. Conform unui anunț recent, în următorii ani, își va reduce forța de muncă cu 6000 de oameni, jumătate dintre ei urmând să fie dați afară în acest an, în timp ce a doua parte a restructurărilor va fi finalizată până în 2025.
Așadar, anul acesta este unul foarte greu din punct de vedere financiar nu doar pentru oamenii de rând, dar și pentru marile companii. Firmele trebuie să își calculeze bine cheltuielile, să își facă planurile financiare pentru anul acesta și să încerce să nu reducă locurile de muncă.