26 iul. 2023 | 16:02

”Marele Canion” din Pacific, scanat cu tehnologie performantă: ce surprize au avut cercetătorii

ACTUALITATE
”Marele Canion” din Pacific, scanat cu tehnologie performantă: ce surprize au avut cercetătorii

În partea de vest a Americii de Nord se află un uriaș defileu subacvatic supranumit „Marele Canion” al Pacificului, asemănător ca formă și dimensiune celui de pe uscat, aflat în SUA. Cunoscut drept Canionul Monterey, el a fost recent cartografiat de oamenii de știință, rezultatele dezvăluind lucruri ce nu au văzute până acum.

”Marele Canion” din Pacific, scanat cu tehnologie performantă

”Marele Canion” din Pacific, aflat în apropierea Golfului Monterey începe de la Moss Landing, în California și se întinde pe o distanță de 153 de kilometri sub apele Oceanului Pacific.

Deși este ceva mai mic decât canioanele din SUA aflate la suprafață, este semnificativ mai adânc, fundul acestuia coborând până la 4 kilometri sub nivelul oceanului.

Cel mai recent efort de observare a acestui gigant geologic a fost făcut de o echipă combinată, provenind de la Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), Serviciul de Prospectare Geologică al SUA, Universitatea Hull și Universitatea Catolică din Chile, ce a folosit un ansamblu de senzori de ultimă oră atașat unui vehicul controlat de la distanță (ROV).

Roverul s-a deplasat de-a lungul zonei respective la doar 3 metri deasupra apei, fiind dotat, printre altele, cu un sistem radar „Light Detection And Ranging” (LIDAR).

Acesta este numit și radar-laser, fiind un sistem similar ca funcţionare cu radarul, care utilizează pentru emisie radiaţia laser, cu lungimi de undă în spectrul optic (inclusiv ultraviolet şi infraroşu).

Datele adunate au fost atât detaliate, de clare, încât au putut indica și poziția unor vietăți ce trăiesc pe fundul canionului, precum mici crabi, dar și multe elemente geochimice și geologice ce modelează fundul oceanului.

”Marele Canion” din Pacific, scanat cu tehnologie performantă: ce surprize au avut cercetătorii

Scanarea făcută fundului Canionului subacvatic Monterey din Pacific a indicat și crabii care trăiesc acolo

Ce surprize au avut cercetătorii

Canionul subacvatic Monterey poate părea neschimbat de milenii, la fel ca monumentele străvechi, dar, de fapt, este un mediu extrem de dinamic ce se află permanent în schimbare.

Curenții rapizi mută sedimentele și carbonul organic de-a lungul canionului, în timp ce alunecări de teren frecvente zdruncină periodic formele de viață ce trăiesc pe pereții stâncoși.

Cu datele strânse și bazându-se pe imaginile de o claritate neîntâlnită până acum, cercetătorii sunt mai pregătiți să analizeze schimbările de mediu la o scară mult mai mică, ceea ce este vital pentru înțelegerea impactului posibil al schimbărilor climatice.

„Cu ajutorul acestor sonare am putut urmări evenimentele catastrofice la scară mare, dar ne lipsesc detaliile mici ale schimbărilor ce se petrec zi de zi.

Pe măsură ce tehnologia evoluează și putem scana la o rezoluție tot mai fină, putem observa un nou nivel de complexitate al fundului oceanului”, a spus Monica Wolfson-Schwehr, de la Centrul pentru Cartografierea Coastelor și Oceanelor și Universitatea din New Hampshire.

La rândul său, Charlie Paull, cercetător senior la MBARI și coautor al studiului publicat în Journal of Geophysical Research: Earth Surface, a adăugat: „Geologia a fost mereu o știință istorică ce a căutat depozite submarine ce zac de multă vreme acolo. Tehnologia MBARI ne permite acum să studiem geomorfologia submarină la o scară pe care n-o puteam atinge înainte”.

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele