04 sept. 2023 | 13:55

Marea concediere de peste ocean: ce se întâmplă cu locurile de muncă de la Hollywood

ACTUALITATE
Marea concediere de peste ocean: ce se întâmplă cu locurile de muncă de la Hollywood

Fondul de forță de muncă de la Hollywood suferă din ce în ce mai mult, pe măsură ce grevele actorilor și scenariștilor continuă să afecteze industria americană a filmului, conform unui reportaj întreprins de CNBC.

Industria filmului, televiziunii și muzicii a eliminat un total de 17.000 de locuri de muncă în luna august, punând emfază pe greva în curs, a sugerat Biroul de Statistică a Muncii din SUA, la sfârșitul săptămânii trecute.

În contrast, economia Statelor Unite a adăugat 187.000 de locuri de muncă în cursul lunii, stimulată de creșterea în industria sănătății, a agrementului și a construcțiilor, depășind estimarea inițială de 170.000 de locuri de muncă, potrivit datelor Dow Jones.

Grevele de la Hollywood, în mare parte responsabile pentru situația locurilor de muncă

Pierderile de locuri de muncă în industria filmului și înregistrărilor de sunet demonstrează direct impactul grevelor Writers Guild of America și SAG-AFTRA, care au început în luna mai a acestui an și, respectiv, la mijlocul lunii iulie.

În lunile care au urmat, mai multe filme și seriale extrem de importante au fost oprite sau, în funcție de caz, și-au încheiat activitatea mai devreme decât fusese inițial preconizat.

Întreruperea masivă a activității de la Hollywood a avut, de asemenea, un impact extins asupra altor sectoare, cum ar fi ospitalitatea și imobiliarele, costând până acum economia globală a Californiei aproximativ 3 miliarde de dolari – iată, o situație deloc „roz”.

Scriitorii și actorii de top de la Hollywood negociază, în prezent, cu marile studiouri pentru compensații mai mari, întrucât serviciile de streaming și amenințarea inteligenței artificiale își pun amprenta asupra salariilor care le intră acestora în buzunare.

Luna trecută, spre exemplu, sindicatul scriitorilor WGA a declarat că a primit o nouă propunere din partea Alianței Producătorilor de Film și Televiziune, organizația care reprezintă studiouri importante precum Netflix, Disney și Amazon, pentru a relua negocierile. Propunerea a venit după săptămâni de impas și progres lent.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele