15 aug. 2023 | 12:33

A câștigat premiul Oscar și a avut o relație cu Marilyn Monroe, dar în România este un necunoscut. Cum a ajuns românul Ioan Negulescu la Hollywood

ACTUALITATE
A câștigat premiul Oscar și a avut o relație cu Marilyn Monroe, dar în România este un necunoscut. Cum a ajuns românul Ioan Negulescu la Hollywood

Jean Negulesco, pe numele său real Ioan Negulescu, a fost artist plastic, scenarist, regizor și producător de film, dar și primul român care a cucerit inima Hollywood-ului, fiind nominalizat la prestigioasele premii Oscar.

El este, de asemenea, singurul român care deține o stea pe Walk of Fame.

jean-negulesco-regizor-hollywood-relatie-marilyn-monroe

Jean Negulesco – imagine de arhivă

Cum a ajuns Jean Negulesco la Hollywood

Povestea acestui român care de la spălatul vaselor a ajuns să câștige un premiu Oscar este una uluitoare. Ajuns în Hollywood datorită soției sale americane, și aici a regizat peste 60 de filme de succes, avându-i ca protagoniști pe Marilyn Monroe, Cary Grant, Greta Garbo, Sophia Loren, Fred Astaire, Lauren Bacall și Joan Crawford.

Chiar dacă este considerat unul dintre cei mai renumiți regizori ai Hollywood-ului din anii ’40-’50, Jean Negulesco rămâne aproape complet necunoscut în România.

Născut la începutul secolului trecut în familia înstăritului negustor craiovean Gheorghiță Negulescu, viitorul regizor de marcă a părăsit România la vârsta de doar 20 de ani, în căutarea unei cariere.

Inițial, a urmat studii de economie și administrație, iar în timpul Primului Război Mondial a activat ca voluntar al Crucii Roșii, făcând parte din Liga Națională a Cercetașilor.

Pe perioada interbelică, a trăit o perioadă la Iași, unde a avut ocazia să asiste la un recital susținut de George Enescu pentru recruții înrolați în armată.

Într-o seară, tânărul Ion Negulescu i-a schițat un portret compozitorului, care l-a cumpărat mai târziu. Enescu a fost atât de încântat încât i-a oferit o sumă considerabilă.

Întorcându-se împreună cu familia la Craiova, Gheorghiță Negulescu a hotărât să creeze un mic atelier de pictură pentru fiul său în apropierea casei familiei, cu condiția ca acesta să nu-și neglijeze studiile.

În toamna anului 1919, Ion Negulescu a obținut o bursă de studiu la Școala de Arte Frumoase din București, spre dezamăgirea tatălui său, care își dorea să-l pregătească pentru preluarea afacerilor familiei.

Cu toate acestea, tatăl său a hotărât să-l trimită la Paris pentru a studia științe economice. Cu toate acestea, tânărul Ioan a ales să se înscrie la Școala de Arte Académie Julian, ceea ce l-a făcut pe tatăl său să înceteze să-i mai trimită alocația lunară generoasă, sperând că aceasta îl va determina să renunțe la visurile sale artistice.

Încercarea tatălui său nu a dat roade, deoarece Ion a început să lucreze în diverse locuri pentru a se întreține, inclusiv spălând vasele la restaurantul Chartier, de pe Boul’Mich.

S-a căsătorit cu o femeie americană bogată și divorțată din Chicago, pe nume Winifred Hayers Havlicek, care i-a oferit ca dar de nuntă o expoziție în celebrul atelier parizian Campagne Première. După nuntă, cei doi soți s-au stabilit în Statele Unite, inițial în New York și mai apoi în Washington.

Totuși, căsnicia lor s-a încheiat printr-un divorț, iar Ioan Negulescu a ajuns în cele din urmă pe malul Oceanului Pacific, în California. Aici, succesul nu a întârziat să apară.

După ce Greta Garbo a acceptat să-i pozeze, între cei doi a înflorit o mică poveste de dragoste, ceea ce l-a determinat pe Negulescu să renunțe la cariera de pictor și să se dedice filmului.

Printre filmele care l-au consacrat enumerăm: Maltese Falcon sau Singapore Woman, un film din 1941 cu Brenda Marshall, David Bruce și Virginia Field.

Ulterior, la Warner Bros, el a creat două dintre cele mai notabile filme ale sale în 1944: The Mask of Dimitrios și The Conspirators.

În 1948, Jean Negulesco a regizat Johnny Belinda, cu Jane Wyman, Lew Ayres, Charles Bickford și Agnes Moorehead, care a adunat 12 nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru regie, și Road House, cu Ida Lupino, Cornel Wilde, Celeste Holm și Richard Widmark.

jean-negulesco-regizor-hollywood-relatie-marilyn-monroe

Jean Negulesco și Marilyn Monroe – imagine de arhivă

Relația cu Marylin Monroe

În timpul carierei sale, Jean Negulesco s-a implicat și în relații personale de marcă, printre care și una cu celebra actriță Marilyn Monroe.

Poate cel mai cunoscut dintre filmele sale este comedia romantică How to Marry a Millionaire, realizată la studiourile 20th Century Fox și lansată în 1953. Filmul a avut în distribuție nume sonore precum Betty Grable, Marilyn Monroe, Lauren Bacall, William Powell, David Wayne, Rory Calhoun și Cameron Mitchell.

Premiera acestui film a coincis cu debutul unei impresionante campanii publicitare care a transformat-o pe Marilyn Monroe într-un simbol sexual al Statelor Unite ale Americii. „

Marilyn Monroe este visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia LA care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească!”, ar fi spus Jean Negulesco.

Negulesco a cunoscut-o pe Marilyn Monroe prin prietenul său de la revista Life, John Florea, și se spune că pe parcursul filmărilor pentru How to Marry a Millionaire, între Jean și diva blondă ar existat o idilă.

Guvernul Franței i-a acordat lui Negulesco titlul de Comandor al Ordinului Artelor și Literelor. După 1990, el a devenit membru de onoare al Uniunii Cineaștilor din România, iar în 1992 a fost numit membru de onoare al Academiei Române.

De asemenea, în semn de omagiu, o stradă din municipiul Craiova îi poartă numele celebrului regizor.

Jean Negulesco a încetat din viață la 18 iulie 1993, în Marbella, Spania.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele