04 iul. 2023 | 20:18

Marcel Ciolacu vrea trupe NATO germane permanente în România. ”Să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens”

ULTIMA ORĂ
Marcel Ciolacu vrea trupe NATO germane permanente în România. ”Să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, marți, la Berlin, că vrea trupe NATO germane permanente în România. Șeful Guvernului a precizat că este evident că războiul din Ucraina va fi unul de durată.

Ciolacu, despre sosirea unor militari germani permanenți în România

Premierul Marcel Ciolacu a cerut prezența permanentă în România a unor trupe germane, în contextul în care Berlinul a decis să trimită 4.000 de soldați pe teritoriul țării.

”Sper cât de curând pe teritoriul României să avem militari permanenţi. Este evident că va fi un conflict de durată. Mai mult, cu toţii ne-am fi aşteptat poate să se închidă acest conflict din această ofensivă a Ucrainei, dar cu toţii ştim că nu se putea acest lucru.

Datele care sunt publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operaţii în acest moment arată altfel.

Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente şi sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens şi în acest demers”, a spus Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă comună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Olaf Scholz, despre aderarea Ucrainei la NATO

Olaf Scholz, cel mai puternic om din Europa, a declarat că devine din ce în ce mai importantă capaciatea de apărare și a precizat că Ucraina nu poate adera la NATO atât timp cât se află în război.

”Este necesar ca relația noastră să se defășoare în viitor. După SUA, Germania are aportul cel mai mare, cu tot ce am putut noi să finanțăm în Ucraina.

Trebuie să vedem care e perspectiva de viitor către țările care se uită și vor să adere la NATO. În timp ce un război e în derulare nimeni nu poate adera. E important aspectul practic: sprijinul pe care îl acordăm. Ne dorim ca Ucraina să aibă succes”, a spus Olaf Scholz.