01 sept. 2023 | 14:22

Mâncarea pregătită de toți românii toamna, origini încâlcite. Cine ar fi inventat zacusca și ce semnificație are denumirea ei

ACTUALITATE
Mâncarea pregătită de toți românii toamna, origini încâlcite. Cine ar fi inventat zacusca și ce semnificație are denumirea ei

Zacusca, mâncarea pregătită de toți românii toamna, are origini încâlcite. În ciuda faptului că numeroși oameni o gătesc și o savurează imediat ce se încheie vara, puțini sunt cei care știu cum ar fi apărut și ce semnificație are denumirea ei.

Cine ar fi inventat zacusca, ce semnificație are denumirea

Făcută cu legume coapte, ardei, ceapă și roșii, zacusca este un preparat considerat autentic în România. Există o legendă conform căreia acest fel de mâncare ar fi fost inventat de un călugăr din Munții Carpați.

Fiind nevoit să găsească o modalitate de a conserva legumele pentru iarnă, acest călugăr ar fi avut ideea de a amesteca legumele cu ulei de măsline și condimente. Combinația a fost un succes, astfel că zacusca ar fi devenit un preparat popular în rândul călugărilor.

Altfel, după unele surse, zacusca ar fi originară din Armenia, în timp ce alte surse susțin că aceasta provine din Georgia. Cuvântul „zacuscă” are origine slavă și înseamnă pur și simplu „aperitiv”, „mic dejun” sau „gustare”.

Primele mențiuni istorice referitoare la zacuscă

E greu de spus exact când a apărut pentru prima dată zacusca. Cert este că a fost menționată pentru prima dată în secolul al XVIII-lea.

În Europa de Est există preparate similare cu zacusca. De exemplu, în Bulgaria există Kyopolou, iar în Serbia, Ajvar. Diferențele dintre ele sunt subtile, dar fiecare are un gust unic, influențat de tradițiile și ingredientele locale.

De-a lungul timpului, rețeta de zacuscă s-a schimbat și a evoluat, adaptându-se la gusturile și influențele diferitelor epoci și regiuni. Pe vremuri, zacusca era mai simplă, poate doar cu ardei și ceapă. Apoi, vinetele și roșiile au intrat în scenă, transformând complet gustul.

De altfel, fiecare zonă a țării are propria sa versiune de zacuscă. Printre cele mai cunoscute versiuni ale acestui preparat se numără: zacusca cu vinete, cea cu ciuperci, cea de fasole și cea de pește.