Lucruri fascinante despre cele mai emblematice clădiri din lume. Secretele și misterele care învăluie istoria lui Burj Khalifa sau a Casei Albe
Când te gândești la minunile arhitecturale ale lumii, există câteva nume care îţi vin imediat în minte. Colosseumul, Piramidele din Giza, Turnul Eiffel, Turnul CN, Opera din Sydney, Taj Mahal și multe altele. Dar, pe lângă faptul că sunt minuni de design și arhitectură, aceste clădiri frumoase au multe povești de spus și secrete de ascuns.
Iatâ câteva lucruri interesante despre aceste clădiri emblematice.
Hagia Sofia, biserica reper devenită moschee, apoi devenită muzeu, din nou devenită moschee din Istanbul, există de peste o mie de ani. Există multe legende și povești care o înconjoară, dar una care a rămas constantă este despre coloana care este veșnic umedă, indiferent cât de caldă ar fi vremea. Timp de secole, oamenii au atins gaura de la baza coloanei, unii pentru a fi vindecați de orice îi afectează, iar alții, în speranța că dorința lor cea mai arzătoare se împlinește.
Se pare că modul japonez de a face lucrurile nu are nimic întâmplător. Când plănuiau să construiască Tokyo Skytree, cel mai înalt turn de comunicații al națiunii, designerii au decis la înălțimea de 634 de metri dintr-un motiv foarte specific. În japoneză, cifrele numărului se citesc ca „mu-sa-shi”. Și unde se află turnul? În provincia cunoscută cândva sub numele de Musashi, desigur!
Poate fi remarcabil, dar Burj Khalifa din Dubai, cea mai înaltă structură de sine stătătoare din lume, are o latură întunecată. Muncitorii din Asia de Sud și din Asia de Est reprezentau aproape întreaga forță de muncă pentru construcții, iar mulți dintre ei erau plătiți cu mai puțin de zede dolari pe zi. A fost raportată o singură victimă, un bărbat pe nume Emaar, în 2007, dar studiul Human Rights Watch consideră că multe accidente mortale au rămas neraportate, în special cele din cauza „epuizării termice, stresului și sinuciderii”.
Construit în secolul al XIII-lea, Templul Soarelui Konark este un sit al Patrimoniului Mondial în Odisha, India. Templul aduce un omagiu zeului Soarelui hindus, Surya, și este menit să arate ca un car masiv, tras de cai de piatră. În perioada sa de glorie, a fost o minune de aproximativ 70 de metri, deși astăzi o mare parte a complexului se află în ruine. Cu toate acestea, piatra complicată a templului îl face o destinație turistică extrem de populară.
Casa care Dansează din Praga este greu de ratat. După distrugerea din de-al Doilea Război Mondial, orașul a vrut să creeze ceva frumos. Arhitectul canadian-american Frank Gehry și arhitectul ceh Vlado Milunić au proiectat clădirea într-un stil „deconstructivist”, folosind beton și sticlă. Ei au intenționat ca structura finită să reflecte dansul legendar al lui Fred Astaire și Ginger Rogers. Astăzi, Dancing House are un restaurant pe acoperiș, care servește mâncăruri franțuzești și alte preparate internaționale. Numele restaurantului? Ginger și Fred, desigur!
Casa Albă inițial arăta mult diferit față de azi. După construcție, a fost numită Palatul Președintelui și apoi Casa Președintelui. Fiecare președinte a decorat Casa Albă în felul său, dar în 1812, în timpul președinției lui James Madison, forțele britanice au incendiat clădirea. Singurul lucru salvat din acele zile de început a fost portretul lui George Washington, pe care soția lui Madison a insistat să-l dea jos înainte de a părăsi Casa Albă, pentru siguranță. Aspectul actual al Casei Albe se datorează în mare măsură reconstrucției care a avut loc după incendiu.
Construcția Moscheei din Cordoba, din Spania, a început în anii 700, dar a continuat timp de două secole, deoarece conducătorii de la putere au continuat să o restaureze. Emirul inițial, Abd-ar-Rahman I, a vrut să facă un templu la fel de magnific ca cele din Bagdad, Damasc și Ierusalim și care se apropie de sacralitatea celui din Mecca. Aparent, succesorii săi au fost de acord, iar construcția a continuat și mai departe. În anii 1200, Cordoba a intrat din nou sub stăpânire creștină și au transformat moscheea într-o biserică romano-catolică. Deși musulmanii au cerut permisiunea de a se ruga la moschee în ultima vreme, guvernul și cercurile religioase au fost reticente în a deranja status quo-ul.