24 aug. 2023 | 17:05

Lovitură dură pentru Dacia din partea Guvernului român

ACTUALITATE
Lovitură dură pentru Dacia din partea Guvernului român

Guvernul Ciolacu vrea să taxeze multinaționalele care au cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro. Acestea vor plăti 16% impozit pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri. Ei bine, există câteva companii care depășesc această cifră.

Lovitura pentru Dacia

Din companiile care depășesc aceste numere fac parte pe zona de energie OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Engie, Electrică Furnizare, Hidroelectrica.

Dar nu sunt singurele. Din zona supermarketurilor, acestea depășesc cifra: Lidl, Kaufland, Mega Image, Metro, Profi, Auchan, Carrefour.

Dar pe lângă acestea, Dacia se află și ea pe listă, alături de companiile de telefonie Orange și Vodafone, sau alte corporații precum Ford, Samsung sau Coca Cola.

Așadar, guvernul trebui să facă o analiză înainte de a aplica o măsura pentru toate companiile, descurajând investițiile. 

De exemplu, dacă firmele au făcut investiții și nu au avut profit, vor fi afectate direct. Dacă Guvernul va publica măsura în Monitorul oficial, atunci, dacă o firmă a plătit un impozit pe profit în 2022 de circa 147,4 milioane de euro la venituri de 2,97 miliarde de euro, la aceleași venituri va trebui să plătească 1%.

Statul român nu încurajează investițiile. Dacia, printre companiile vizate

Asta înseamnă 29,7 milioane de euro, adică mai puțin. Dintre cele două sume, va plăti impozitul pe profit, pentru că e mai mare.

Dar dacă un lanț de supermarketuri care a făcut investiții anul trecut nu a avut profit, deci nu a plătit 16% la stat, la o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de euro, va plăti 19 milioane de euro.

Atunci, investițiile nu mai merită făcute, pentru că vin cu un cost în plus, scrie Hotnews.ro.

La începutul lui 2023, se vorbea despre aceeași măsură, însă pentru companiile cu o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. 

“Adică sunt fabrici care aparțin unor grupuri, iar acestea nu prea sunt în piața liberă. Sunt integrați în grup și, practic, achizițiile lor sunt prin grup, că produc centralizat pentru toate fabricile, iar vânzările sunt la grup”, a precizat fostul secretar de stat Gabriel Biriș.