23 oct. 2023 | 10:12

Lovitura dimineții pentru Banca Transilvania, o miză de sute de de milioane de lei la ANAF

ACTUALITATE
Lovitura dimineții pentru Banca Transilvania, o miză de sute de de milioane de lei la ANAF

În 2015, Banca Transilvania a achiziționat Volksbank. La acea vreme, ANAF a considerat că trebuie să plătească un impozit suplimentar rezultat din tranzacție, aproximativ 387 de milioane de lei. Compania s-a opus și a acționat Fiscul în justiție. A pierdut.

Conform datelor analizate de Profit.ro, procesul dintre ANAF și Banca Transilvania s-a încheiat, iar cea mai mare instituție bancară din România a pierdut și în calea extraordinară de atac în procesul intentat instituției românești. Decizia definitivă pe acest subiect a venit din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dincolo de obligația de plată de 387 de milioane de lei pentru achiziția din 2015, ANAF a realizat controale și pe marginea impozitelor din 2017 și 2018.

Citește și: Anunțul zilei de la Banca Transilvania, oficial. Ce se întâmplă cu banii românilor, popririle ANAF

Banca Transilvania și datoria de 387 de milioane de lei la ANAF

La momentul de față, decizia ÎCCJ este una definitivă și închide un litigiu întins pe parcursul a aproximativ șase ani între Agenția Națională de Administrarea Fiscală și Banca Transilvania pe marginea profitului dobândit în urma achiziției Volksbank. Din acest moment, cel puțin la nivel național, BT a epuizat căile de atac pentru a scăpa de amenda fabuloasă.

Pentru context, în 2020, pe același subiect, ÎCCJ a întors o decizie a Curții de Apel Cluj. La acea vreme, instanța a stabilit că Banca Transilvania datorează autorităților române un impozit pe profitul de 1,65 miliarde de lei obținut din achiziția Volksbank, dar la un preț sub valoarea contabilă.

Citește și: Victoria surprinzătoare a Banca Transilvania, gigantul a făcut valuri în România. Cu ce se laudă cea mai mare bancă din țara noastră

Cum s-a calculat datoria Banca Transilvania în fața Fiscului

Luând ca referință valoarea de 1,65 miliarde de lei și procentul standard de 16% pentru impozit, s-a ajuns la 264 de milioane de lei ca taxe datorate ANAF. În primăvara acestui an, aceeași sumă a ajuns însă la 387 de milioane de lei, din cauza penalităților de întârziere de peste 100 milioane de lei. Pe marginea sumei menționate, Fiscul a trimisul în luna februarie a acestui an o decizie de impunere. Banca a cerut la acea vreme suspendarea, dar cererea a fost respinsă atât în prima instanță, cât și la recurs.

Decizia de impunere a venit după o inspecție fiscală pentru perioada 2015-2016, în care ANAF a stabilit că BT nu a respectat răspunsul autorității la o cerere privind emiterea unei soluții fiscale anticipate, care arăta că profitul din achiziție se taxează ca profitul din activitatea curentă.

Între timp, Banca Transilvania a încercat să obțină o decizie favorabilă și de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în speranța că va demonstra faptul că legislația din România sau, cel puțin, interpretarea autorităților fiscale de la noi, când vine vorba de tratamentul fiscal al câștigurilor din fuziuni și achiziții nu este în conformitate cu dreptul european. CJUE a oferit atunci un răspuns nefavorabil Băncii în august 2023.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele