03 oct. 2023 | 13:09

Locuință prin ANL 2023: ce trebuie să știi, ca să primești casă mai repede

ACTUALITATE
Locuință prin ANL 2023: ce trebuie să știi, ca să primești casă mai repede

În cazul în care îți dorești să obții spre închiriere o locuință construită prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), trebuie să știi că vor apărea modificări în legislație.

Ce se întâmplă cu locuințele construite prin ANL

Se pare că, de curând, a apărut proiect de hotărâre pus recent în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării care va aduce o serie de noutăți pentru românii care doresc să închirieze o astfel de locuință.

Conform noilor propuneri legislative, “pentru locuințele realizate pe terenuri aflate în proprietatea județului, (solicitanții unei locuințe – n. red.) trebuie să facă dovada că au domiciliul stabil de cel puțin un an în județul respectiv”.

Vezi aici câți bani plătesc studenții în 2023 pentru chirie

„Potrivit regulilor actuale, titularul cererii de locuință trebuie să își desfășoare activitatea în localitatea în care sunt amplasate locuințele, dar, în cazul existenței unor platforme industriale, puncte de lucru ale unor unități economice din localitate, așezăminte de ocrotire socială, aeroporturi, nave maritime sau fluviale, unități turistice, cultural-sportive și de agrement sau alte asemenea cazuri, se poate extinde cuprinderea teritorială și în afara localității în care s-a solicitat locuința (…) Potrivit legii, pot cere repartizarea unei locuințe pentru tineri, destinată închirierii, persoanele majore, în vârstă de până la 35 de ani la data depunerii cererii”, explică avocatnet.ro.

Dacă ești interesat de o casă prin ANL, fii atent

De reținut că, în situația în care te numeri printre cei interesați de astfel de locuințe, nu trebuie să te ghidezi după noutățile legislative explicate în acest articol, cel puțin pentru moment, fiindcă ele încă nu au intrat în vigoare. Vorbim despre un proiect ce are nevoie de aprobarea Guvernului pentru a se aplica, iar modificările vor fi valabile doar după ce proiectul va ajunge să fie publicat în Monitorul Oficial al României.

„Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune în termen de 10 zile de la publicarea anunţului:

prin formularul online disponibil accesând: Formular pentru colectarea de propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare
ca mesaj în format electronic la adresa de e-mail: transparenta@mdlpa.ro;
prin poștă, pe adresa Bulevardul Libertății, nr. 16, Latura Nord, sector 5, București, cod poștal 050706;
la sediul instituţiei, la Registratură, intrarea se face prin Strada Apolodor nr. 17, sector 5, București, cod poștal 050706, între orele 08:30-17:00 (luni-joi) și între orele 08:30-14:30 (vineri)”, transmit autoritățile.