Ligia Deca se opune homeschooling-ului. Argumentul ministrului Educației împotriva învățământului la domiciliu
Ministrul Educației, Ligia Deca, se opune homeschooling-ului. Oficialul a spus care este argumentul ei împotriva acestei forme de învățământ la domiciliu, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe amendamentele proiectului de lege a învățământului preuniversitar.
Ligia Deca se opune homeschooling-ului
Unul dintre articolele intens dezbătute a fost cel referitor la formele de organizare a învăţământului. Reprezentanţii PSD au propus şi varianta învăţământului la domiciliu, dar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a respins-o.
„Formele de organizare a învățământului preuniversitar sunt: învățământ cu frecvență zi, învățământ cu frecvență seral, învățământ cu frecvență redusă, învățământ la domiciliu, în cadrul Școlii din spital și în învățământul din penitenciare”, arăta amendamentul, ce a fost votat, însă, fără sintagma „învățământ la domiciliu”.
„El oricum funcționează, în acest moment, într-o formă nereglementată. Pentru că s-ar elimina o presiune făcută asupra părinților. De ce? Deoarece, nefiind reglementat acest sistem, multe școli își arogă atitudini extrem de ostile față de părinți, cum este Inspectoratul din Mureș care a trimis nu mai târziu de anul trecut, în februarie, o adresă părinților în care, efectiv,
făcea presiune și chiar îi amenința că, în situația în care își vor retrage copiii de la școală, pot suporta inclusiv sancțiuni penale, pentru că acest sistem nu este reglementat și nu se află inclus niciunde în legislația României. Deci, îi dădeau și o încadrare de natură penală, ceea ce nu este corect nici față de părinți, nici față de copii.
Sunt nenumărați elevi care practică sportul de performanță, merg la olimpiade și nu au acces la învățământ, la orele de la clasă. De ce? Pentru că foarte multe școli nu-i primesc, nu le acceptă absențele”, a spus deputata PSD Ana Loredana Predescu.
Argumentul ministrului Educației
După ce deputata Ana Loredana Predescu (PSD) a propus ca să fie introdusă în lege și sintagma „homeschooling”, ministrul Educației a explicat de ce se opune învățământului la domiciliu.
„Avem deja învățământ cu frecvență seral, cu frecvență redusă, alternative educaționale. Avem opțiuni pentru cei care, din motive medicale, nu pot participa fizic în spațiul școlar clasic.
Considerăm că, în acest moment, pentru sistemul educațional din România, este bine ca formele de organizare a învățământului preuniversitar să fie cele din articolul, cu amendamentul pe care l-am sugerat.
Nu considerăm că homeschooling-ul, în acest moment, este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație”, a spus Ligia Deca.
Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1000 de amendamente, zilnic între 9 dimineața și 9 seara, până joi, 27 aprilie, conform calendarului anunțat.