06 nov. 2023 | 07:00

Legea Pensiilor 2024 – ce probleme rezolvă, ce rămâne la fel. Pensionarii care vor avea de câștigat anul viitor

ACTUALITATE
Legea Pensiilor 2024 - ce probleme rezolvă, ce rămâne la fel. Pensionarii care vor avea de câștigat anul viitor

Începând cu 2024, își va face simțite efectele în piață o nouă lege a pensiilor pentru români. Aceasta va încerca să remedieze, măcar parțial, problemele de inechitate și sustenabilitate din sistemul de pensii din România.

Pe de altă parte, legea pensiilor, cum s-a mai întâmplat de multe ori în trecut, poate fi modificată în timp real prin ordonanțe guvernamentale, OUG-uri și alte mișculații legislative. Marea problemă asupra căreia au atras atenția cei de la Economedia ține însă în continuare de sustenabilitatea pe termen lung în contextul în care se apropie cu pași repezi pensionare masivă a decrețeilor, când un număr foarte mare de români vor ieși la pensie în bloc.

Citește și: Pensii în România, ediția 2024. Cum se schimbă formula de calcul, cum se indexează banii pensionarilor români

Ce se întâmplă în 2024 cu pensiile românilor

Un lucru este însă sigur, de la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii din România, inclusiv cei cu pensii speciale, se vor bucura de o majorare a pensiei de 13,8%. Procentul respectiv a fost menit să acopere rata inflației din anul anterior, dar ia în calcul și majorarea salariului mediu pe economie. De la 1 septembrie 2024 va intra în vigoare recalcularea tuturor pensiilor.

În privința costurilor asociate acestui efort bugetar, conform calculelor de la Ministerul muncii, impactul financiar va fi de 15 miliarde de lei la 1 ianuarie cu indexarea și 16 miliarde de lei cu recalcularea de la 1 septembrie. Ca referință, noua lege a pensiilor este un jalon asumat de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și ar fi trebuit bifat în martie 2023, dar a fost amânat. Viramentul a peste 3 miliarde de euro din PNRR depinde de cererea de plată numărul 3.

Citește și: Comision la impozit la taxe din Pilonul II de pensii. Cum îți bagă statul român mâna în buzunar prin fondurile de pensii private

Cele mai importante schimbări din legea pensiilor

”Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate. Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, la intrarea în vigoare a legii, în septembrie 2024. O noutate adusă de noua lege este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. Această prevedere a fost gândită pentru a corecta inechitățile și pentru a ancora mai bine legea pe principiul contributivității.

Legea presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv cele în plată, pe baza formulei fără indici de corecție, la 1 septembrie 2024. În cazul în care după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.

În anul 2024, în ianuarie, valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8% și va fi de 2.032 lei.

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior, la fel cu era prevăzut și în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației (se va alege procentul mai avantajos). Această prevedere este o recomandare venită de la Comisia Europeană, menită să asigure o stabilitate mai mare a sistemului de pensii publice.

O altă noutate adusă de lege este că cei care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale.

Citește și: Românii cu pensii mici, cei mai loviți. Nu se mai face nicio diferență, rămân la fel de săraci

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește următoarele bonusuri în puncte:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Tot pentru a încuraja principiul contributivității, noua lege prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Iar stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți. Suplimentar, sunt luați în calcul și copiii adoptați.

Cu toate acestea, noua lege amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților.

Totuși, legea elimină anumite meserii de la condițiile speciale de pensionare: în prezent sunt 10 funcții, iar după revizuire au rămas doar 4 funcții. S-a propus eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ, a dresorilor de animale.

În schimb, noua lege reintroduce un comision plătit de administratorii de fonduri de pensii private, suportat din bugetele proprii.

Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Ca excepție, articolul care prevede majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în 2024 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Toate prevederile pot fi citite pe larg AICI.

Proiectul de lege poate fi citit integral AICI.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele