26 oct. 2023 | 13:16

Legătura ciudată dintre gemeni și sinestezie. Ce au descoperit cercetătorii, ce rol joacă moștenirea genetică

ACTUALITATE
Legătura ciudată dintre gemeni și sinestezie. Ce au descoperit cercetătorii, ce rol joacă moștenirea genetică

De-a lungul istoriei, studiile pe gemeni au adus niște perspective științifice incredibile – NASA chiar a trimis în spațiu un astronaut dintr-o pereche de gemeni identici. Oportunitatea de a studia acest grup unic este prea bună pentru a o lăsa să scape, iar acum o nouă analiză a datelor despre aceștia a găsit o legătură fascinantă între gemeni și sinestezie.

Ce este misterioasa sinestezie, de fapt

Oamenii de știință au identificat o conexiune remarcabilă între gemeni și sinestezie. Mulți oameni au auzit, probabil, de fenomenul misterios al sinesteziei. Este un tip neobișnuit de percepție în care unele persoanele pot „vedea” muzica, sunetele, dar în realitate diferitele efecte senzoriale ale afecțiunii pot depăși cu mult acest lucru.

Astfel, unii oameni pot „gusta” cuvinte, alții „văd” timpul sau, în cazul unor nevăzători, „simt” timpul ca pe o textură. Și, în exemplul mult mai puțin distractiv al sinesteziei, un mic procent de oameni pot simți literalmente senzațiile corporale experimentate de cei din jur – inclusiv durerea.

Citește și: Acest dispozitiv îți dă posibilitatea să miroși culorile [VIDEO]

În toate cazurile, sinestezia se reduce la o „încrucișare a firelor” între diferite procese senzoriale din creier. Altfel spus, stimului unui anumit simț – cel auditiv, de exemplu – declanșează o stimulare a unui alt simț, cum ar fi cel vizual.

Încercând să afle de ce se întâmplă acest lucru, oamenii de știință au observat anterior că autistii sunt, de asemenea, mai susceptibili de a avea sinestezie, dar asta nu i-a lăsat mai aproape de a înțelege exact care ar putea fi această legătură.

Ce legătură este între gemeni și sinestezie

Altceva care a fost observat despre sinestezie este că tinde să apară în familii. Speculând că ar putea fi vorba, prin urmare, de o moștenire genetică, o echipă de oameni de știință a apelat la datele din Studiul pe gemeni pentru copii și adolescenți din Suedia (CATSS), care a inclus gemeni născuți între 1999 și 2003.

Eșantionul final a inclus 2.131 de perechi de gemeni, dintre care 658 au fost identici, 765 au fost neidentici, dar de același sex, iar 708 au fost neidentici și de sexe diferite.

Citește și: Există cu adevărat telepatia între gemeni? Este o legătură unică sau e un mit? Ce au descoperit studiile

Participanții au fost examinați pentru opt dintre cele mai comune tipuri de sinestezie – inclusiv tipurile în care literele sau cifrele declanșează percepția unei culori – și au participat, de asemenea, la o evaluare a trăsăturilor autiste.

Rezultatele au arătat că sinestezia auto-raportată a fost strâns legată de o categorie de trăsături frecvent întâlnite la persoanele cu autism, cunoscută sub numele de domeniul RRBI-D, care înseamnă „comportamente repetitive, interese limitate și atenție la detalii”.

Care este rolul moștenirii genetice

Acestea pot include lucruri precum un interes intens, foarte concentrat, pentru un subiect, atașamentul față de anumite obiecte sau efectuarea de mișcări repetitive, cum ar fi baterea mâinii – deseori cunoscută sub numele de comportament de auto-stimulare sau, mai colocvial, „stimming”.

„Asocierea dintre diferențele individuale în sinestezie și trăsăturile autiste a fost estimată a fi predominant sub influență genetică și pare să fie determinată în principal de trăsături autiste non-sociale (comportamente repetitive, interese limitate și atenție la detalii)”, au scris autorii studiului publicat în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Conform rezultatelor studiului, în timp ce conexiunea genetică pare să joace cel mai puternic rol, au fost implicați și factori de mediu care diferă între fiecare membru al unui set de gemeni.

Citește și: Curiozități despre gemeni, marea enigmă a geneticii. Trăiesc mai mult decât restul populației

Autorii au notat că acest lucru este în conformitate cu cercetările anterioare, care au arătat că mediul este un factor special în dezvoltarea tipurilor de sinestezie în care numerele și literele sunt percepute ca având culori.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele