23 ian. 2023 | 17:44

Lavrov, declarații periculoase: „Războiul Occidentului împotriva Rusiei nu mai este hibrid, ci aproape real”

ULTIMA ORĂ
Lavrov, declarații periculoase: „Războiul Occidentului împotriva Rusiei nu mai este hibrid, ci aproape real”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că războiul „hibrid” al Rusiei cu țările occidentale a devenit aproape „real”. El a declarat acest lucru după discuții cu ministrul sud-african de externe Naledi Pandor.

Ministrul rus de Externe, declarații grave

„Când vorbim despre ceea ce se întâmplă acolo, în Ucraina, vorbim despre faptul că acesta nu mai este un război hibrid, ci aproape unul real, pe care Occidentul îl pregătește de mult timp împotriva Rusiei, încercând să distrugă tot ce este rusesc: de la limbă la cultură, care a fost în Ucraina timp de secole, și interzicând oamenilor să vorbească limba lor maternă”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferință de presă.

De asemenea, ministrul a declarat că atât fostul, cât și actualul președinte al Ucrainei au fost aleși sub lozinci de pace, dar „instantaneu, imediat după alegeri, s-au transformat în președinți de război, președinți-rusofoni”.

La 18 ianuarie, șeful Ministerului rus de Externe a declarat că operațiunea militară rusă din Ucraina a fost un răspuns la „războiul hibrid” declanșat de Occident.

Secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a mai declarat cu o zi înainte că țările occidentale duc un război prin procură împotriva Rusiei, care „include elemente de participare indirectă la ostilități și elemente de război economic, război financiar, război juridic”.

Rusia: Tancurile livrate Ucrainei nu vor schimba cursul conflictului

Kremlinul a declarat vineri că furnizarea de tancuri suplimentare Ucrainei de către țările occidentale nu va schimba cursul conflictului, iar Occidentul va regreta „iluzia” sa că Ucraina ar putea câștiga pe câmpul de luptă.

Liderii europeni reuniți la baza aeriană americană Ramstein din Germania au cerut vineri Berlinului să dea undă verde pentru livrarea de tancuri Leopard 2 de producție germană către Ucraina pentru a respinge forțele Moscovei, deși nu s-a luat nicio decizie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor:

„Am spus în repetate rânduri că astfel de livrări nu vor schimba nimic în mod fundamental, ci vor adăuga probleme pentru Ucraina și poporul ucrainean”.

Întrebat dacă furnizarea de arme din ce în ce mai avansate către Ucraina înseamnă că conflictul se intensifică, el a spus:

„Observăm o implicare tot mai mare, indirectă și uneori directă, a țărilor NATO în acest conflict”.