31 mai 2023 | 21:20

Lacul ‘fără fund’ din România, la o aruncătură de băț de București. Legenda locului care l-a inspirat pe Alexandru Vlahuță

ACTUALITATE
Lacul 'fără fund' din România, la o aruncătură de băț de București. Legenda locului care l-a inspirat pe Alexandru Vlahuță

Lacul Vulturilor (denumit și Lacul Fără Fund) este un lac periglaciar aflat în Munții Siriului, la o altitudine de 1.420 m, în apropierea localității Gura Siriului din comuna Siriu, județul Buzău, România și se află pe suprafața comunei Chiojdu. Adâncimea sa maximă este de 2,5 metri.

Lacul Vulturilor sau Lacul fără Fund se găsește pe partea estică a versantului Mălâia, la altitudinea de 1.420 de metri, în Munții Siriului. Cele două nume ale acestui lac provin din două legende. I se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnată de Alexandru Vlahuță în cartea sa România pitorească, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primăvara să-și învețe puii să zboare.

Lacul Vulturilor Lacul fără fund din Munții Buzăului Lacul Vulturilor 1

Lacul fără fund din Munții Buzăului, mai este numit și Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor, aproape de București

Numele de Lacul fără Fund provine dintr-o altă legendă, despre un cioban care și-a lăsat turma de mioare, a aruncat bâta în apa lacului și a plecat. După un an de peregrinări, ciobanul și-ar fi regăsit bâta în apele Dunării și mistuit de dorul mioarelor și a locurilor natale, se întoarce acasă.

Există mai multe trasee, dacă vrei să vezi acest lac superb:

  • Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi roșu Durata: 5-6 ore
  • Traseul 2: Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua „Poarta Vânturilor”. Marcaj: punct roșu Durata: ½ oră
  • Traseul 3: Cascada La Șipot – Chiojdu-Lacul Vulturilor[1]. Are o lungime de circa 20 km si urmează DJ 103 P, DC 209, continuînd apoi pe „drumul nemților” până la Lacul Vulturilor
  • Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vânturilor (1.490 m) apoi continuînd pe traseul 2 (punct rosu)
  • Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlătoarea, Poarta Vânturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore

Lacul Vulturilor este aproape de București, dacă vrei să iei o pauză de la haos, aglomerație și să evadezi câteva ore în natură. Mai ales că acum a sosit și anotimpul frumos și cald.

Astfel, plecând din București, spre zona despre care vorbim, ai de parcurs aproximativ 135 de kilometri, depinde pe ce rută vrei să mergi. Ai o variantă pe București-Ploiești, sau să ieși prin Voluntari, spre Snagov, și vei ajunge în comuna Chiojdu, județul Buzău.

De aici mai ai puțin de mers până la Munții Siriului, unde vei găsi pe versantului Mălâia, pe partea estică a acestuia, „Lacul fără fund”. Localnicii din Chiojdu așa îi spun, dar zona se numește lacul „Vulturilor”.

Alexandru Vlahuță, cunoscut pentru scrierile sale de drumeții, este cel care dădea numele acestei zone, „Lacul Vulturilor”. Printre lucrările sale emblematice se numără și cea cunoscută sub numele de „România Pitorească”. În lucrarea amintită, Alexandru Vlahuță descrie cu lux de amănunte acest lac, și zona în care se află. Autorul descria locurile, spunând că aici își aveau sălașul de primăvară speciile de vulturi existenți în România anului 1901: ”(..) vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”.

Munţii Siriu, unde se află Lacul Vulturilor, sunt un colţ de rai, cu locuri superbe care atrag prin frumuseţea lor liniştitoare şi prin peisajele unice întâlnite aici. Mulţimea atracţiilor oferite, aici pot fi văzute şi caprele negre, îndeosebi de cadrul natural, face ca acesta să constituie o zonă montană foarte solicitată de turişti.

Așadar, Lacul Fără Fund este un loc care merită vizitat. Dacă vrei să vezi acest loc superb, poți să te orientezi după traseele pe care ți le-am enumerat mai sus. Ai grijă, totuși: ia-ți încălțămintea potrivită de munte, hainele de drumeție, ceva gustări și apă în ghiozdan și nu uita, desigur, să faci multe poze!