La mai bine de un deceniu după descoperirea comorii din Marea Neagră, România devine lider în Europa la gaze naturale
De aproximativ un deceniu, depozite masive de gaze naturale au fost identificate în Marea Neagră. Tot atunci, s-a conturat proiectul Neptun Deep, o colaborare între OMV Petrom și Romgaz. Acum, după numeroase piedici birocratice, tratative, negocieri pe partea de taxe și subvenții, începe dezvoltarea infrastructurii pentru exploatarea zăcămintelor de gaze naturale.
Pentru ca acele gaze naturale să ajungă în rețeaua de colectare și distribuție națională de pe țărm, se estimează o investiție de 4 miliarde de euro. Dacă totul merge bine, producția efectivă de gaz din respectivele zăcăminte ar trebui să înceapă în 2027. Dincolo de investiția fabuloasă din spate, fascinant este că ar ajunge să transforme România în cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.
Unde este gazul din Marea Neagră
Perimetrul Neptun Deep, exploatat în parteneriat de către OMV Petrom și Romgaz, se află la o distanță de 160 kilometri de țărmul Mării Negre. În condiții ideale, pe termen lung, ar trebui să se reflecte într-o producție de gaze de aproape 8 miliarde de metri cubi pe an, număr ce reprezintă dublarea producției actuale.
Luând în calcul aceste aspecte, dacă se va respecta termenul de 2027 pentru începerea exploatării efective și demararea producției, țara noastră are mari șanse să devină cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Într-un final, Neptun Deep ar urma să furnizeze 100 de miliarde de metri cubi de gaze. În traducere, conform estimărilor OMV Petrom, producția totală ar acoperi cererea a aproximativ 4,3 milioane de gospodării pe o perioadă de 30 de ani.
,,Vom ajunge pe locul unu în Uniunea Europeană, pentru că Olanda este în declin cu producția. Cu siguranță o parte semnificativă din gaz trebuie folosită intern mai puțin pentru încălzire, mai mult pentru industrie.
La prețurile actuale, ar fi o valoare de undeva la 40 de miliarde de euro a întregului zăcământ, ceea ce este consistent, dacă raportăm la costurile de investiție de 4 miliarde euro și la costurile de extragere care au fost estimate la 2,1 miliarde de euro”, a explicat Claudiu Cazacu, Specialist Piețe Internaționale, conform Știrile ProTV.