La ce vârstă suntem mai fericiți, de fapt. Ce spun oamenii de știință despre nivelul de satisfacție de-a lungul vieții
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2023/09/La-ce-varsta-suntem-mai-fericiti-de-fapt.-Ce-spun-oamenii-de-stiinta-despre-nivelul-de-satisfactie-de-a-lungul-vietii.jpg)
Adesea, adulții le atrag atenția celor tineri, spunându-le că „își irosesc tinerețea” sau că „perioada școlii este cea mai frumoasă din viață”. Asta, în timp ce mulți dintre aceștia abia ar dori să se maturizeze și să scape de corvoada examenelor și a vor putea să facă ceea ce vor. Totuși, există o perioadă ce poate fi definită drept cea mai fericită din viață? Știința a încercat să dea un răspuns la această întrebare.
La ce vârstă suntem mai fericiți, de fapt
O echipă de cercetători din Germania și Elveția au realizat, recent, un studiu larg ce a cuprins peste 460.000 de participanți pentru a afla modul în care starea de fericire variază de-a lungul diverselor perioade din viața unei persoane.
„Ne-am concentrat pe schimbările legate de trei elemente majore ale subiectivității stării de bunăstare, de fericire”, a explicat autorul principal al studiului, Susanne Bücker, într-o declarație. Acesta este un concept bine definit în psihologie, ce încorporează experiențele cuiva, dar și evaluarea propriei vieți.
Pentru acest studiu, echipa s-a focusat pe „nivelul de satisfacție, precum și pe stările emoționale pozitive și pe cele negative”, a adăugat Bücker.
Cercetările anterioare au conținut întrebări înșelătoare ce au generat multe controverse. Una dintre teoriile ce au captat interesul multora a fost cea care susține că forma de U a fericirii, unde vârful stării de satisfacție este atins în timpul vârstei de 20 de ani, apoi la bătrânețe, cu o scădere semnificativă în timpul perioadei adulte.
Ce spun oamenii de știință despre nivelul de satisfacție de-a lungul vieții
Unii au văzut în asta o manifestare a „crizei vârstei de mijloc”, dar nu toți au fost convinși de rezultate. De data aceasta, cercetătorii s-au concentrat pe multiple aspecte ale stării de bunăstare, de mulțumire și au inclus date din diferite țări și culturi, ceea ce face ca rezultatele să fie mult mai cuprinzătoare.
Potrivit acestora, nivelul de satisfacție în viață scade între 9 și 16 ani, apoi crește lent până spre vârsta de 70 de ani, după care intră în declin până la 96 de ani, pentru cei care mai „prind” această vârstă.
Pentru al doilea factor, starea emoțională pozitivă, autorii studiului au observat o scădere generală de-a lungul vieții, începând cu vârsta de 9 ani și până la 94 de ani.
Ultimul factor analizat, cel emoțional negativ, pare să fluctueze între 9 și 22 de ani, înainte de a intra în declin în toată perioada de adult până spre vârsta de 60 de ani, după care începe să crească din nou.
În general, atât stările emoționale pozitive, cât și cele pozitive se schimbă se mai multe ori de-a lungul vieții umane decât nivelul de bunăstare.
„Per total, studiul a indicat o tendință pozitivă de-a lungul unei perioade lungi din viață, dacă ne uităm la evoluția nivelului de bunăstare și al stărilor emoționale negative”, a explicat Bücker.
Rezultatele se potrivesc, în mare măsură, pe presupunerea multora despre traiectoria unei vieți a unui om obișnuit. Pubertatea și adolescența sunt perioade stresante, pline de schimbări și presiuni sociale, așa că este logic ca nivelul de satisfacție să fie scăzut în acest timp.
La fel, oamenii foarte în vârstă, cu o sănătate tot mai precară, cu prieteni tot mai puțini în viață, resimt o scădere a nivelului de fericire, de mulțumire.
Rezumând, nu există un răspuns simplu la această problemă. Există multe variabile de-a lungul vieții unei persoane, iar fiecare are tipare individuale de experiențe și răspunsuri la acestea, dar autorii studiului speră ca eforturile lor să promoveze fericirea în diferite grupe de vârstă mai mature, mai ales în rândul persoanelor de peste 70 de ani, ale căror stări de fericire scad semnificativ.