06 apr. 2023 | 14:51

Kremlinul, despre posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie, cu ajutorul Chinei. „Nu avem altă soluţie”

ULTIMA ORĂ
Kremlinul, despre posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie, cu ajutorul Chinei. „Nu avem altă soluţie”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exclus, joi, posibilitatea ca războiul din Ucraina să se încheie cu ajutorul unei medieri din partea Chinei. Oficialul a dezvăluit ce plan are Moscova.

Dmitri Peskov, despre planul Moscovei

Dmitri Peskov a declarat că deși China poate oferi servicii de mediere cu potențial formidabil și eficient, Beijingul nu ar putea avea un cuvânt de spus pentru restabilirea păcii în Ucraina.

„Situaţia cu Ucraina este complexă, nu există perspectiva unei reglementări politice. Şi, pentru moment, nu avem altă soluţie decât să continuăm operaţiunea militară specială”, a spus Dmitri Peskov, utilizând eufemismul liderului rus Vladimir Putin pentru a descrie războiul din Ucraina.

Declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat la Beijing că se bazează pe omologul său chinez Xi Jinping, apropiat de liderul rus Vladimir Putin, pentru a „readuce Rusia la raţiune”.

Ucraina a afirmat de mai multe ori că nu poate exista pace fără ca forțele ruse să se retragă de pe tot teritoriul său. De cealaltp parte, Rusia revendică în continuare cinci regiuni ucrainene: Doneţk şi Lugansk, în est, Zaporojie şi Herson în sud şi Peninsula Crimeea.

Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron, vizită la Beijing

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele francez Emmanuel Macron se află într-o vizită, joi, la Beijing. Scopul este acela de a-i transmite lui Xi Jinping viziunea Europei cu privire la războiul din Ucraina.

Xi Jinping nu a condamnat niciodată ofensiva rusă şi nu a vorbit niciodată cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, de când liderul rus Vladimir Putin a dat startul războiului din Ucraina, în urmă cu mai bine de un an. Însă, s-a întâlnit în martie cu președintele Federației Ruse, la Moscova.

Pe de altă parte, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, a declarat că prietenia fără limite dintre Beijing și Moscova este doar retorică. Diplomatul a spus că președintele chinez nu a vorbit până acum cu Volodimir Zelenski, pentru că este foarte ocupat. El a precizat că acest detaliu nu înseamnă că țara este de partea Rusiei în problema ucraineană.