17 ian. 2023 | 11:55

Alexei Arestovici, consilierul lui Volodimir Zelenski, a demisionat. Declarațiile care au revoltat Ucraina

ULTIMA ORĂ
Alexei Arestovici, consilierul lui Volodimir Zelenski, a demisionat. Declarațiile care au revoltat Ucraina

Alexei Arestovici, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, şi-a dat demisia, marți, 17 ianuarie, după declaraţiile pe care le-a făcut despre racheta care a lovit un bloc din Dnipro. Oficialul de la Kiev a susținut, într-o conferinţă de presă live, că proiectilul ar fi fost doborât de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei. Tot acesta a relatat că racheta ar fi explodat atunci când a lovit blocul. Dar armata ucraineană l-a contrazis pe Arestovici, îndemnând populaţia să se informeze din primă sursă.

Unul dintre principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a demisionat

Alexei Arestovici, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimi Zelenski, demisionează din funcția sa. El a făcut anunțul pe o rețea socială, marți, 17 ianuarie. Decizia vine după ce mai mulți deputați ai Radei Supreme de la Kiev au inițiat strângerea de semnături pentru plecarea sa.

Nemulțumirea parlamentarilor a fost cauzată de o declarație făcută de Arestovici că racheta care a lovit blocul din Dnipro a fost, de fapt, doborâtă de sistemul de apărare aeriană al țării, lucru negat de armata ucraineană.

„Am scris o cerere de demisie. Vreau să dovedesc un comportament civilizat de plecare. O greșeală fundamentală înseamnă demisia”, a precizat consilierul prezidențial.

Reamintim că, sâmbătă, 14 ianuarie, o rachetă rusă a lovit o clădire înaltă din Dnipro, unde locuiau peste 1000 de oameni. 40 de persoane au murit și alte zeci au fost rănite. Mosscova a negat acuzațiile, spunând că nu vizează infrastructura civilă.

Cine este Alexei Arestovici

Acesta s-a născut la 3 august 1975, în Dedoplis Tskaro (Georgia). Înainte de implicarea în conducerea Ucrainei, Alexei Arestovici a activat ca blogger, actor, cronicar politic și militar. Figura ca purtător de cuvânt al Grupului de contact trilateral pentru Ucraina și consilier pentru politica informațională, șef al delegației ucrainene la Grupul de la Minsk și consilier independent al șefului biroului președintelui Ucrainei, Andri Yermak, privind comunicațiile strategice în domeniul securității naționale și apărare.

Din 24 februarie 2022 (data declanșării războiului de către Rusia), Arestovici a ținut briefing-uri zilnice despre situația actuală, în calitate de consilier al șefului biroului președintelui Zelenski.

După invazia rusă a Ucrainei, Alexei a devenit cunoscut prin predicția sa din 2019 privind conflictul inevitabil cu Vladimir Putin. Consilierul prezidențial a prezis, încă de acum trei ani și cu mare exactitate, când va ataca Moscova, de ce și cum se va desfășura ofensiva. Pe atunci, Zelenski încă nu fusese ales președinte, ci doar era favorit în sondaje.