Joburile din România cu salarii medii de peste 10.000 de lei: ești angajat pe loc, fără experiență, faci niște cursuri de câteva luni
Piața muncii din România este puternic divizată între domeniile unde se câștigă foarte bine și acele sectoare economice în care salariile sunt aproape simbolice.
Avem, pe de-o parte, industria IT, care înglobează salariații care se bucură de cele mai mari venituri de pe piața muncii din România, cu o medie de peste 10.000 de lei lunar.
Angajații din IT, cei mai norocoși din România
La polul opus, cei mai ghinioniști angajați sunt cei care activează în industria ospitalității. Salariile aici nu ajung nici măcar la pragul de 3.000 de lei.
„Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10.419 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.542 lei)”, potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS).
De altfel, la nivelul întregii economii, ne mai spune INS, în luna august 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7258 lei, cu 59 lei (-0,8%) mai mic decât în luna iulie 2023. Câştigul salarial mediu net a fost 4531 lei, în scădere cu 34 lei (-0,7%) față de luna iulie 2023.
Citește și Patronii români, amenințați cu demisia pe masă: „dacă nu-mi dai salariu mai mare, plec”
„Indicele câştigului salarial real1 a fost 105,3% în luna august 2023 față de luna august 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 98,8% în luna august 2023 față de luna iulie 2023.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 229,6%, cu 3,0 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iulie 2023”, se mai arată în documentul INS.
Salarii mari, experiență zero
Dincolo de faptul că oferta salarială e fără egal pe piața muncii de la noi din țară, ai șanse mari să fii angajat pe un salariu mare, chiar dacă n-ai experiență deloc.
Multe joburi în IT pot fi ocupate cu brio doar dacă ai competențe necesare și finalizezi niște cursuri de specialitate.
Desigur că există și poziții pentru care sunt necesare studiile superioare, însă ai la dispoziție o serie foarte vastă de opțiuni pentru care nu ți se cere acest lucru.