Iubită de români și îndelung jelită, eroina Aurelia Goga a fost la Marea Unire: mama poetului Octavian Goga, “săltată” când se întorcea de la biserică

ACTUALITATE
Iubită de români și îndelung jelită, eroina Aurelia Goga a fost la Marea Unire: mama poetului Octavian Goga, “săltată” când se întorcea de la biserică
14 feb. 2023 | 23:43

Dacă de Octavian Goga a auzit cam toată lumea care a trecut, la un moment dat, prin școala generală, numele Aureliei Goga este mai puțin cunoscut publicului larg astăzi.

Totuși, Aurelia Goga a fost un personaj extrem de important pentru epoca în care a trăit și îți vom explica imediat de ce.

Aurelia Goga, jelită de cei care au cunoscut-o

La finele anului 1938, ziarele românești anunțat cu tristețe decesul celei care a fost Aurelia Goga.

Mama poetului Octavian Goga stingea la sanatoriul Luther, din Sibiu, la vârsta de 82 de ani.

Te-ai putea întreba de ce anume a fost jelită Aurelia Goga în acea perioadă. Răspunsul are legătură, printre altele, cu faptul că, de-a lungul vieții sale, ea a o importantă dăcăliță ortodoxă din Rășinari, dar și animatoarea femeilor românce din Transilvania.

„Doamna Goga a venit pe lume într-o familie în care preoţia îşi avea tradiţia documentară încă din secolul al XV-lea. Fiică a foarte cultului popă Bratu de la Răşinari, care e pomenit în biografia lui Mihail Eminescu, nepoată apoi a protopopului Sava Bratu, care a fost colecţionar şi chiar autor de numeroase scrieri, a fost una dintre cele mai culte, mai citite femei ale Ardealului robit şi în tinereţe a scris şi poezii publicate în revista „Familia” de la Oradea”, se scria în presa acelor timpuri.

De altfel, este important de știut că Aurelia Goga, mama lui Octavian Goga, a fost decorată în 1932 de Regele Carol al II-lea cu medalia „Ferdinand I” pentru meritele câştigate pe terenul vieţii naţionale.

aurelia-goga-mama-lui-octavian-goga

Preoteasa Aurelia Goga, mama lui Octavian Goga, alături de cei doi nepoți ai săi

A fost săltată când se întorcea de la biserică și dusă în Ungaria. Un an mai târziu participa la Marea Unire

În august 1916, an în care România a declarat război Ungariei, Aurelia Goga a fost printre primii români din Ardeal care care pica pradă de la acea vreme.

Totul s-a întâmplat când se întorcea de la biserică. În acel moment, a fost luată din satul său natal și dusă direct la Sopronyek.

I s-a dat voie să se întoarcă acasă abia la sfârşitul anului 1917, întrucât mama sa rămăsese singură, bolnavă și trăgea să moară.

La întoarcere, ea și-a găsit casa devastată. „Colac peste pupăză”, a fost mințită că fiul său cel mai mic, Eugen, ar fi murit în Siberia.

La un an distanță, mai exact pe 1 Decembrie 1918, preoteasa Aurelia Goga era printre cei ce s-au grăbit să meargă la Alba-Iulia pentru a asista la unirea Ardealului cu România.

„Îşi poate cineva închipui bucuria mamei care, ştiindu-şi copilul mort, se întâlneşte cu el la o asemenea sărbătorească adunare românească? Au plâns lacrimi de bucurie, alături de mama Aurelia Goga, alături de fiul ei venit în uniformă românească ciung, toţi cei de la istorica adunare a Ardealului.

Cerul i-a rezervat apoi zile de mare bucurie, căci nu puţin lucru e să fii în România tuturor românilor mama fraţilor luptători pentru desrobire Octavian şi Eugen Goga.

Ultimii trei ani i-au fost îndoliaţi de pierderea fiului său, Eugen, şi chinuiţi de boala care a dus-o la sanatoriu. Cel puţin, însă, a plecat să-şi întâlnească fiii în lumea drepţilor fără să ştie că moartea nemiloasă l-a răpit şi pe cel mai ilustru dintre fiii ce i-a dat neamului românesc, pe poetul pătimirii noastre”, scria ziarul Curentul în ziua dispariției sale dintre cei vii.

„S-a subordonat unei idei şi a slujit-o cu o nedesminţită credinţă; s-a subordonat cultului lui Octavian Goga de o cuceritoare, de o patetică fidelitate. Dar tocmai în această subordonare de o rară nobleţă stătea tot sensul unui caracter: capacitatea de a te dărui unei credinţe, unei iubiri, elanul de a contopi în lumina ce-ţi încălzeşte fiinţa”, nota publicația Universus, în anul 1938.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele