Îți confiscă mașina pe loc, nu iei doar o amendă usturătoare: toți șoferii români care merg în vacanță sunt vizați
E vremea vacanțelor, iar mulți români aleg să-și petreacă zilele de concediu în alte țări. Deplasarea cu mașina proprie este printre cele mai preferate metode de a ajunge la destinația dorită. Dar, drumul presupune trecerea prin alte state, cu o legislație specifică pentru conducătorii auto, iar unele amănunte trebuie cunoscute dacă nu vrei să riști chiar confiscarea autoturismului.
Unde ți se poate confisca mașina pe loc
Vacanțele sunt așteptate de toată lumea, iar numeroși români preferă litoralul altor țări și nu pe cel românesc. Și, de regulă, ei aleg deplasarea cu mașina personală până la destinație. Dar drumul poate ascunde capcane și provoca neplăceri, dacă nu se cunosc regulile specifice ale legislației rutiere din țările străbătute.
Fiind preferate de numeroși compatrioți, Grecia, Bulgaria, Turcia sau Croația pot fi locurile unui concediu de vis, dar, în același timp, și cel al unor neplăceri considerabile, dacă șoferii români nu știu regulile rutiere din aceste state. Există riscul de a rămâne chiar și fără mașină, în anumite situații ea fiind confiscată de autoritățile locale. Dar, să le luăm pe rând.
Grecia
Regulile de circulație în Grecia sunt aproximativ la fel ca în România, dar există anumite sancțiuni diferite față de țara noastră, pe care șoferii trebuie să le aibă în vedere.
„În Grecia, o destinație foarte mult aleasă de către români, regulile de circulație sunt aceleași ca și în România, sancțiunile aproximativ identice, cu o completare că, în afară de sancțiunea în bani, există niște sancțiuni complementare. Și sancțiunile complementare chiar pot ajunge în situația în care să strice o vacanță”, a explicat Adrian Lazăr, consultant transporturi rutiere, conform Antena 3.
Ce trebuie să știe șoferii români
De reținut că, pentru orice regulă încălcată, mașina vă poate fi confiscată între 20 și 60 de zile, în funcție de gravitatea faptei.
„Dacă facem o parcare neregulamentară într-un loc care nu este amenajat pentru așa ceva, în afara sancțiunii, care este între 30 și 70 de euro, vom fi în situația de a ni se reține autovehiculul pentru 20 de zile”, a mai spus Adrian Lazăr.
Turcia
Regulile sunt ceva mai complicate în Turcia, mai ales în ceea ce privește intrarea și ieșirea din țară. Dacă se schimbă conducătorul auto sau autovehiculul, controalele de frontieră pot refuza ieșirea.
„Atunci când plecăm în Turcia, regulile sunt foarte importante. Se aplică o ștampilă, de către autoritatea de frontieră, pe care se completează și numărul de înmatriculare al vehiculului. Există obligația ca, la ieșirea din Turcia, când se încheie sejurul, să iasă același conducător auto cu același autovehicul. Dacă nu se întâmplă acest lucru, controalele de frontieră inițial nu o să permită ieșirea”, a explicat mai consultantul în transporturi rutiere.
De asemenea, pe autostrăzile din Turcia se percepe o taxă în funcție de distanța parcursă și de clasa autovehiculului. Este necesar să achitați această taxă pentru a putea circula pe autostrăzi.
Un alt aspect important este că în sensul giratoriu, prioritatea este acordată vehiculelor care vin din dreapta în Turcia, spre deosebire de România, unde se aplică prioritatea de la stânga. De asemenea, în trafic, turcii folosesc un limbaj codat: un claxon puternic de la vehiculul din spate înseamnă că urmează să vă depășească, iar două claxoane scurte pot însemna „Mulțumesc!”.
Bulgaria
Două aspecte importante de reținut în ceea ce privește Bulgaria, sunt vinieta și centura de siguranță.
„Ca particularitate – în Bulgaria – ar fi că, dacă suntem depistați fără vinietă, nu se aplică amenda direct. Prima dată se aplică o taxă de conciliere. Dacă ne asumăm obligația de a părăsi teritoriul Bulgariei în acea zi, în care am fost opriți la control, vom primi o sancțiune foarte mică, aproximativ de două ori valoarea vinietei respective”, a detaliat Adrian Lazăr.
Reține că centura de siguranță este obligatorie pentru toți pasagerii din mașină în Bulgaria, chiar și pentru cei care stau pe locurile din spate.
Croația
Trebuie să aveți grijă la produsele pe care le introduceți pe teritoriul acestei țări. Mai exact, este interzisă introducerea produselor din carne și lapte și este bine să respectați această regulă pentru că se efectuează controale extinse la frontieră.
„Particularitatea în Croația este că nu avem voie să introducem pe teritoriul acestei țări produse din carne și lapte. Și ar trebui luată în serios această regulă, și să nu le aveți la dumneavoastră, pentru că veți avea parte de un control la frontieră îndelungat”, a încheiat consultantul, potrivit sursei citate.
Cu grijă la aceste informații, nu rămâne decât să te bucuri de concediul visat, fără să ai parte de neplăceri legate de circulația prin aceste țări.