26 iun. 2023 | 11:04

Invenția revoluționară a unui adolescent român: cum ar putea ajuta lumea, în viitor

ACTUALITATE
Invenția revoluționară a unui adolescent român: cum ar putea ajuta lumea, în viitor

Un adolescent român a realizat o invenție cu adevărat revoluționară, la vârsta de numai 15 ani, însă puțini sunt cei care știu asta, din păcate.

Băiatul a pus bazele unui generator de energie de dimensiunea unei doze de suc, care poate produce curent electric timp de 50 de ani pentru un întreg cartier rezidențial. Iată o soluție pentru un viitor un pic mai prietenos cu facturile la energia electrică.

„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursa de energie pentru o perioada inteligentă de timp și functionează după principiul iradierii unui material electric”, a declarat adolescentul inventator Vladimir Vîrzob, citat de Realitatea.net.

Dimensiunea acestei baterii, unul din punctele forte

În mod absolut evident, dimensiunea bateriei nucleare reprezintă primul punct de interes, de vreme ce sistemele de acest fel sunt, de obicei, mult mai mari și mai greoaie.

„Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce are ca principiu de bază un principiu ce dateaza de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea stiintifică”, a declarat, de asemenea, tânărul, potrivit sursei citate anterior.

Vladimir Vîrzob a primit, recent, un nou premiu la un important salon de inventică, iar băiatul nu este la prima lui distincție de acest fel. În 2020, tot lui i se acorda medalia de aur pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.

Evident, de la invenția adolescentului la punerea în practică a acesteia este cale lungă. România ar avea, acum, o șansă de a valorifica talentul băiatului, astfel încât cetățenii să beneficieze de curent electric la prețuri mult mai mici, în viitorul nu chiar atât de îndepărtat.

Mai mult decât atât, țara noastră ar trebui, fără dar și poate, să pună mai mult preț pe tinerii inventivi ai zilelor noastre, întrucât ei reprezintă viitorul.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele