Întreaga omenire poate dispărea din cauza lor, într-o secundă: Lucruri fascinante despre cele mai catastrofale dezastre naturale din lume
„Chiar și cu toată tehnologia noastră și invențiile care fac viața modernă mult mai ușoară decât a fost cândva, este nevoie doar de un mare dezastru natural pentru a șterge toate acestea și a ne aminti că, aici pe Pământ, suntem încă la cheremul naturii”, Neil deGrasse Tyson.
Dezastrele naturale sunt evenimente catastrofale precum cutremure, inundații sau uragane care provoacă pagube și chiar pierderi de vieți omenești. Dezastrele pot lovi oriunde și în orice moment și au fost mult timp o sursă de fascinație.
Iată câtevs lucruri interesante și cutremurătoare despre dezastrele naturale.
Nu te poți lupta cu dezastrele naturale, nu le poți opri
La 30 iunie 1908, o explozie uriașă cu magnitudinea unui cutremur de 5,0 pe scara Richter a zguduit Siberia. Martorii au descris că au văzut o minge de foc strălucitoare pe cer, care a făcut ca copaci să cadă, clădirile să tremure și oamenii să fie doborâți din picioare până la 40 de mile distanță. În timp ce multe animale au fost ucise în explozie, niciun om nu și-a pierdut viața. Evenimentul este, în general, atribuit exploziei în aer a unui meteorit. Este clasificat ca eveniment de impact, chiar dacă nu a fost găsit niciun crater de impact. Se crede că obiectul s-a dezintegrat la o altitudine de 3 până la 6 mile, mai degrabă decât să lovească suprafața Pământului.
Vezi și Cât ne costă nepăsarea: Efectele devastatoare ale încălzirii globale, în vieți umane și bani
Vremea este principala cauză a dezastrelor naturale, dar activitatea umană poate juca un rol în frecvența cu care apar și în gravitatea lor. Pe măsură ce accelerăm rata încălzirii globale, uraganele devin mai comune și mai severe, în medie.
Cutremurul Valdivia (cunoscut și sub numele de Marele Cutremur din Chile) din 1960 este până în prezent cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată pe Pământ. A fost evaluat 9,5 pe scara magnitudinii momentului și a generat un tsunami care a provocat daune la peste 9.000 de mile distanță.
Nici cu zăpada nu te pui! Știai că durează doar aproximativ cinci secunde pentru ca avalanșele să atingă viteze de 128 de kilometri la oră Rata de supraviețuire a victimelor salvate în primele 18 minute ale unei avalanșe este mai mare de 91%. Între 19-35 de minute, ratele de supraviețuire scad la 35%. Câinii joacă un rol important în localizarea oamenilor care sunt îngropați sub zăpadă.
Oamenii sunt parțial responsabili de dezastrele naturale
Șirul de vulcani, locurile de activitate seismică sau cutremurele din jurul Oceanului Pacific sunt cunoscute sub numele de Inelul de Foc. Aproximativ 90% din toate cutremurele au loc de-a lungul inelului și conține 75% din toți vulcanii activi de pe Pământ.
În 1931, China a fost asediată de inundații devastatoare care au provocat moartea a 3,7 milioane de oameni. Evenimentul, cunoscut sub numele de Inundațiile din China Centrală, a afectat peste 51 de milioane de oameni și rămâne cel mai grav dezastru natural din istorie.
Lava topită aruncată de la vulcanul hawaian Kilauea atinge temperaturi de 1160 de grade Celsius. Lava este făcută din rocă topită, cunoscută sub numele de magmă, până când ajunge la suprafața Pământului.
În noaptea de 21 august 1986, un nor alb jos a crescut deasupra Lacului Nyos din Camerun. Norul a fost creat de o eliberare de dioxid de carbon gazos pe fundul lacului, care a plutit pe pământ și într-un sat din apropiere, unde a ucis aproximativ 1700 de oameni.
Cea mai mare erupție vulcanică înregistrată vreodată a fost explozia Muntelui Tambora de pe insula Sumbawa, în 1815. S-a clasat super colosal pe Indexul de explozie vulcanică, care este a doua cea mai mare evaluare posibilă. Cenușa din coloana de erupție s-a dispersat în întreaga lume și a scăzut temperaturile globale, într-un eveniment cunoscut uneori ca Anul fără vară, în 1816.
Vulcanul Kilauea din Hawaii este cel mai activ vulcan de pe Pământ. A erupt continuu din 3 ianuarie 1983, înregistrând 61 de erupții și distrugând peste 200 de structuri.