INTERVIU Brașov Running Festival, probabil cea mai importantă competiție de alergare din estul Europei: cum face istorie
Brașov Running Festival este singura și prima competiție de alergare pe șosea din România certificată World Athletics Elite Label, dar și unica de acest fel din zona de Sud-Est a Europei. Brașov Running Festival lansează cea de-a treia ediție, care se va desfășura între 9 și 10 septembrie 2023, dând startul înscrierilor.
Redacția Playtech a discutat cu directorul Brașov Running Festival, Daniel Santa. Acesta ne-a dat mai multe detalii despre competiția care își propune să devină cea mai rapidă cursă de 10 km pe șosea din lume, despre program, înscrieri, dar și ce crede acesta despre importanța sportului în viața de zi cu zi.
Playtech: Ce înseamnă, mai exact, Brașov Running Festival, pentru cei care nu sunt în temă?
Daniel Santa: Brașov Running Festival e o sărbătoare a alergării și a alergătorilor. Deci, dacă în vreun fel sau altul ai legătură cu fenomenul, ar trebui să fii acolo. Evenimentul e un mix între o competiție sportivă și un festival muzical, pentru că avem atât curse de amatori, cât și curse pentru atleți de elită, de top mondial, dar și concerte, activități distractive, programe pentru copii și familii. Încercăm să facem cât mai mulți oameni să înțeleagă importanța alergării și a sportului în viața noastră, dar și frumusețea atletismului. Pentru mine, acesta e, de fapt, sportul rege, iar audiența și interesul de care el se bucură la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice confirmă asta.
Playtech: Cum a arătat Brașov Running Festival 2022 în cifre și la ce vă așteptați în 2023, în acest sens?
Daniel Santa: O echipă minunată de aproximativ 20 de oameni, de trei ori mai mulți voluntari, sute de alergători, câteva sute de mii de euro investiți, dar mai ales trei dintre cele mai bune rezultate din toate timpurile pe 10 kilometri, alergate pe străzile din Brașov. Practic, o competiție care nu a însemnat nimic pentru nimeni a ajuns peste noapte în topul mondial al celor mai performante competiții de alergare pe șosea. Asta vine cu multe responsabilități și așteptări. De data asta, nu mai avem factorul surpriză de partea noastră, lumea se așteaptă cu siguranță la ceva spectaculos. Și sper să reușim asta – în primul rând, rezultatele sportivilor de elită, dar și prin experiența pe care încercăm să o creăm pentru toți alergătorii.
Playtech: Care a fost cea mai mare provocare de care v-ați lovit în organizarea ediției din acest an? Cât de dificilă a fost strângerea de fonduri, de exemplu?
Daniel Santa: Vorbim de un domeniu de nișă în care lumea încă nu are repere. Nu prea înțelege nimeni de ce cheltuim noi sute de mii de dolari, ca să aducem cei mai buni alergători din lume în România. În egală măsură, în zona Brașovului sunt mulți atleți care preferă alergarea montană în detrimentul celei pe șosea. Sunt aspecte care demonstrează efortul nostru mai mare. Mulți spun că ar fi fost mai simplu să facem asta la București. Dar nu cred că puteam găsi un traseu la fel de rapid și o infrastructură la fel de bună, nicăieri altundeva în România. În plus, ce ar mai fi omenirea, dacă toți am face doar lucruri care ni se par simple. Sigur că da, încă avem nevoie de suport financiar și încă ”venim cu bani de acasă”, e drept, dar tot mai puțin în fiecare an, într-un context în care evenimentul crește spectaculos.
Playtech: Cât de dificilă este birocrația din România când vine vorba de un astfel de proiect, interacțiunea cu autoritățile statului?
Daniel Santa: Cred că problema României nu este neapărat birocrația, ci legislația care trebuie adusă în prezent. În rest, am avut toate tipurile de experiențe cu instituțiile statului. Am primit și ”șuturi în fund”, dar și susținere incredibilă. Pentru mine, important este că autoritățile locale din Brașov au înțeles ce potențial uriaș are acest proiect și că au decis ca anul acesta să-l susțină. Noi am ales să respectăm regulile jocului și am aplicat cu proiecte, două dintre ele fiind alese pentru finanțare. În condițiile unei legislații greoaie, pe alocuri absurde, facem ce se poate. Brașovul arată deschidere și disponibilitate pentru a susține proiecte precum al nostru și probabil că, dacă ar exista un cadrul legal propice, ar face asta și mai mult.
Playtech: Pe lângă activitățile sportive, ce pregătiți în ceea ce privește zona de entertaining, în acest an? Ce artiști, DJ vor încânta publicul?
Daniel Santa: Încă n-am comunicat lista completă de artiști. Dar vor fi atât reprezentații live, cât și programe de muzică electronică, MC și DJ, percuționiști, efecte speciale. Trupele invitate sunt dintre cele mai cunoscute din România și le vom dezvălui în zilele următoare. Cu sprijinul companiei Sennheiser, unul dintre sponsorii noștri, pe 9 septembrie seara, după cursele copiilor și după prima cursă profesionistă pe șosea din țara noastră, dedicată exclusiv atleților europeni, avem programat un recital Andra, dar mai urmează să anunțăm câteva nume.
Playtech: Ce trebuie să știe oamenii care vor să se înscrie la Brașov Running Festival? Ce ne puteți spune despre înscrieri, regulament etc?
Daniel Santa: Toate informațiile se găsesc pe site-ul brașovrun.ro, iar colegii mei răspund oricărei solicitări sau întrebări de pe paginile de social media și de pe email. În esență, e un soi de boutique-festival. Traseul e foarte rapid, dar nu e foarte larg, astfel că nu putem avea mii de alergători la start. Încercăm, însă, să organizăm mai multe curse, pe mai multe distanțe, astfel încât cât mai mulți iubitori ai alergării, mari sau mici, să găsească distanța preferată pe care să se exprime.
Playtech: Prin ce se deosebește acest tip de eveniment de alte maratoane din România?
Daniel Santa: În primul rând, prin faptul că nu e propriu-zis un maraton. Cea mai lungă distanță pe care se aleargă este 10 km. În al doilea rând, e cea mai importantă competiție de alergare pe șosea pentru atleți de elită din sud-estul Europei. De la Ljubljana până la Istanbul, nicio altă cursă din nicio altă localitate a acestei părți de continent nu are un nivel de competitivitate atât de ridicat. Iar asta se confirmă prin certificarea ”World Athletics Elite Label” pe care noi am primit-o, care impune și o serie strictă de criterii privind nivelul atleților de la start, premii, organizare, măsurarea traseului, transmisiunea cursei în lumea întreagă etc.
Playtech: Ce își propune Brașov Running Festival, care sunt obiectivele de viitor?
Daniel Santa: În primul rând, ne propunem să devenim cea mai rapidă cursă de 10 km pe șosea din lume. Pentru asta e nevoie de multă muncă, puțină răbdare și probabil ceva mai mulți bani. Dar dacă luăm în considerare că în 2022, în toată lumea, au fost doar două curse pe această distanță, mai rapide decât a noastră, eu zic că nu e un obiectiv nerealist. În al doilea rând, ne dorim să creștem dimensiunea de festival, de sărbătoare a alergării și alergătorilor, de promovare a sportului și a mișcării. Pentru Brașov poate fi cel mai relevant eveniment al anului, atât din perspectiva comunității, dar mai ales a notorietății internaționale pe care o poate aduce și al afluxului de turiști pe care o poate genera.
Playtech: Cât de important credeți că este sportul, în viața unui om? Nu neapărat cel de performanță, ci mișcarea zilnică pe care trebuie s-o facă oricine în “era calculatoarelor”?
Daniel Santa: Studiile relevă un adevăr crud, anume faptul că această generație care crește astăzi, este prima care va trăi mai puțin decât cea a părinților ei. Pentru că sportul, și aici nu neapărat cel de performanță, ci mă refer la cel recreațional, fundamental pentru sănătate, a dispărut aproape complet din viața copiilor, care trăiesc tot mai mult într-o lume virtuală. Tocmai de aceea, pentru noi e un obiectiv esențial să aducem cât mai mulți copii și tineri la eveniment și să-i expunem sportului, în speranța că vor ajunge să-l practice și să-l îndrăgească. Și cum poți face asta mai bine decât văzându-i la treabă pe cei mai buni alergători de pe planetă și alergând alături de ei pe același traseu, în aceleași condiții?