01 oct. 2023 | 10:37

Inteligența artificială poate traduce cotcodăcitul găinilor. Cum este posibil, ce perspective de comunicare se deschid

ACTUALITATE
Inteligența artificială poate traduce cotcodăcitul găinilor. Cum este posibil, ce perspective de comunicare se deschid

Inteligența artificială (AI) ne-ar putea ajuta să înțelegem „limba” păsărilor. Mai precis, o echipă de cercetători din Japonia susține că a dezvoltat o modalitate bazată pe AI pentru a traduce cotcodăcitul găinilor.

Inteligența artificială ne poate ajuta să comunicăm cu găinile

Oamenii de știință japonezi au dezvoltat un translator al „limbajului” găinilor bazat pe inteligența artificială care a ajutat la descifrarea cotcodăcitului găinilor și la înțelegerea faptului dacă acestea sunt excitate, înfometate sau speriate.

La crearea translatorului pentru limbajul găinilor a fost aplicată o tehnologie numită Deep Emotional Analysis Learning, ce identifică emoțiile păsărilor prin analizarea tiparelor de sunet.

Citește și: Meta integrează inteligența artificială: editarea generativă a imaginilor AI vine pe Instagram

Cercetătorii de la Universitatea din Tokio spun că tehnica este „bazată pe algoritmi matematici complecși” și poate fi adaptată unor tipare vocale diferite ale găinilor, ceea ce înseamnă că poate deveni tot mai performantă în descifrarea „vocalizării găinilor” odată cu trecerea timpului.

Ce exprimă cotcodăcitul acestor păsări

La finalul studiului, oamenii de știință au concluzionat că sistemul generat de inteligența artificială a fost capabil să identifice „diverse stări emoționale la găini, inclusiv foame, frică, furie, recunoștință, încântare și stres”.

Echipa condusă de profesorul Adrian David Cheok a studiat mostre de la 80 de cocoși și găini și, cu ajutorul tehnologiei respective susțin că au putut descifra starea mintală a acestora cu o acuratețe surprinzătoare, conform publicației Futurism. Alături de ingineri, la proiect au lucrat și opt medici veterinari și zoopsihologi.

Citește și: Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos: Giulgiul din Torino, reinterpretat de AI 

„Rezultatele experimentelor noastre demonstrează potențialul folosirii AI și a mașinilor de învățare pentru a recunoaște stările emoționale ale găinilor pe baza semnalelor lor sonore”, au scris autorii studiului.

„Probabilitatea medie foarte ridicată a detectării fiecărei stări emoționale sugerează că modelul nostru a învățat să captureze tiparele și caracteristicile reprezentative din sunetele făcute de găini”, au adăugat aceștia.

Tehnica de traducere folosită de inteligența artificială

În același timp, cercetătorii recunosc limitele studiului lor și faptul că corectitudinea modelului folosit se poate modifica în funcție de diferitele specii și condiții de mediu.

Din acest motiv, ei înșiși spun că „datele folosite de AI pentru antrenare și evaluarea s-ar putea să nu fi surprins toată gama de stări emoționale ale găinilor și a variațiilor acestora”.

Citește și: Cele mai inovatoare țări din lume, în 2023: Pe ce loc se află România

În plus, există multe alte moduri prin care găinile comunică, printre care și „indicii non-acustice, precum limbajul trupului și interacțiunile sociale”. Totuși, profesorul Cheok s-a declarat entuziasmat de performanța realizată prin acest studiu.

„Este un salt uriaș pentru știință! Și este doar începutul. Noi sperăm să adaptăm aceste tehnici AI și ML (n.r. – machine learning) și pentru alte animale și să furnizăm bazele fundamentale ale acestei inteligențe formidabile și către alte industrii animale diverse.

Dacă știm cum se simt animalele, putem crea o lume mult mai bună pentru ele”, a mai spus șeful echipei de cercetători într-o declarație, citat de New York Post.

 

 

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele