28 aug. 2023 | 15:49

Inspectorii ANAF pun tunurile pe firmele românești cu ”țintă” de bani care trebuie strânși. De ce este ciudat, dacă nu absurd

ACTUALITATE
Inspectorii ANAF pun tunurile pe firmele românești cu ”țintă” de bani care trebuie strânși. De ce este ciudat, dacă nu absurd

Practicile de a lua bani suplimentari de la companii în urma inspecțiilor fiscale efectuate de inspectorii ANAF nu sunt doar o poveste, ci o realitate. Potrivit unui documentul dezvăluit de Profit.ro, inspectorii au obiective de atins care nu se referă doar la numărul de controale, ci și la sumele pe care trebuie să le obțină în plus de la companii în urma acestor inspecții. Dacă inspectorul nu reușește să stabilească suficiente sume suplimentare de la companii pentru a-și îndeplini obiectivele, va primi o notă slabă și risca să aibă o evaluare negativă din partea superiorilor săi.

Inspectorii ANAF au ținte de bani care trebuie luate de la companiile pe care le verifică

Publicația a confirmat cu persoane din interiorul ANAF faptul că există acest tip de raport la nivelul agenției. 

Inspectorul evaluat a fost nevoit să stabilească suplimentar 866.667 lei ca sume suplimentare de la companii în urma inspecțiilor fiscale, încă 100.000 de lei ca sume suplimentare din verificări documentare și să reducă pierderile fiscale cu un total de 200.000 de lei. 

Obiectivele precum numărul de inspecții sau controale documentare sunt, în general, utile și sunt prevăzute chiar și în PNRR, dar impunerea de sume pe care inspectorii trebuie să le stabilească suplimentar de la companii poate conduce la abuzuri, întrucât aceștia ar putea fi presați să obțină aceste sume pentru a atinge obiectivele stabilite de conducere. 

ANAF, probleme cu colectarea veniturilor

ANAF se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește colectarea veniturilor. În luna iunie, Fiscul a colectat mai puțin decât planul stabilit de Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetare în acest an.

În consecință, pentru prima jumătate a anului, încasările au înregistrat o discrepanță de peste 10 miliarde de lei față de planul inițial, conform calculelor Profit.ro, bazate pe informații furnizate de ANAF.

Astfel, în primele șase luni ale anului, ANAF a anunțat că a colectat 185,51 miliarde de lei. Această sumă este cu 10,3 miliarde de lei mai mică decât totalul programat de 195,82 miliarde de lei pentru aceeași perioadă, conform documentelor obținute și prezentate de Profit.ro. Vezi AICI documentul.